Irácký premiér: Nabízím amnestii jen tomu, kdo nezabíjel

Irácký premiér Núrí Málikí

Irácký premiér Núrí Málikí Zdroj: CTK

Irácký premiér Núrí Málikí nabídl amnestii místním kmenům, které se účastnily bojů proti vládě. Amnestie by se nicméně netýkala těch, kteří stáli za zabíjením, dodal předseda vlády.

Vytvoření Islámského státu označil Málikí za hrozbu pro celý region. Varoval také před vznikem samostatného kurdského státu. Dále vyjádřil naději, že místní politici překonají rozpory a v zemi brzy vznikne nová vláda. Vládní jednotky se dnes kromě bojů se sunnity na severu střetly také s šíitskými radikály ve městě Karbalá. Podle agentury Reuters přitom zemřelo až 45 lidí.

„Nabízím amnestii pro všechny kmeny a pro všechny lidi, kteří byli zapojeni do protistátní činnosti, ale navrátil se jim zdravý rozum. Nikoho nevyloučíme, jen ty, kteří zabíjeli a prolévali krev,“ citovaly Málikího světové agentury.

Severozápad Iráku v červnu postupně ovládli radikálové z hnutí Islámský stát (dříve Islámský stát v Iráku a Levantě) a v neděli oznámili vytvoření stejnojmenného chalífátu, který se skládá i z území, která ovládají v sousední Sýrii. Podle Málikího je vytvoření tohoto útvaru „hrozbou pro celý region“ a okolní státy by si to měly uvědomit.

Nedovolím nikomu zneužít situaci k rozdělení země, vzkázal Málikí

Málikí v projevu rovněž varoval před vznikem nezávislého kurdského státu na severovýchodě země. Nedovolí prý nikomu zneužít současné situace v zemi k jejímu rozdělení. Území v okolí města Kirkúku, které v červnu obsadily kurdské milice pešmergů, se podle premiéra musí vrátit pod kontrolu vlády. Prezident iráckého Kurdistánu Masúd Barzání v úterý v rozhovoru s BBC uvedl, že autonomní oblast se chystá za několik měsíců uspořádat referendum o své nezávislosti.

Irácký premiér se vyjádřil rovněž i k úternímu prvnímu zasedání parlamentu od dubnových voleb. Jednání bylo jen velmi krátké a kvůli malému počtu poslanců si sněm nedokázal zvolit svého předsedu. Málikí doufá, že brzy budou překonány veškeré rozpory a země získá nový kabinet. „Objevila se určitá slabost, ale když Bůh dá, na příštím zasedání vše překonáme a bude dosaženo shody,“ dodal předseda vlády. Příští jednání iráckého parlamentu je naplánováno na úterý.

Pokud jde o obsazování centrálních úřadů v Iráku, podle nepsaného pravidla je prezidentem Kurd, zatímco vládě předsedá šíita a parlament vede sunnita.

Boje na severu země pokračují

Na severu země dál pokračují boje o město Tikrít. Vládní jednotky dnes údajně dobyly vojenskou základnu na jeho jižním okraji. Kromě boje se sunnitskými džihádisty na severu, se však armáda střetla také se šíitskými radikály na jihu.

V posvátném městě Karbalá, asi 100 kilometrů jižně od Bagdádu, při bojích mezi vládními vojáky a stoupenci radikálního šíitského duchovního Mahmúda Sarchího zemřelo podle agentury Reuters až 45 lidí. Násilnosti údajně vypukly poté, co se armáda snažila rozehnat dav blokující komunikaci nedaleko šíity uctívaného hrobu imáma Husajna.