Irák poslal do boje proti islamistům 27 tisíc vojáků

Iracká armáda

Iracká armáda Zdroj: CTK

Rozsáhlou vojenskou operaci proti radikálům z Islámského státu (IS) ve městě Tikrít zahájila irácká armáda. Podle státní televize se do bojů zapojily také sunnitské a šíitské milice, armáda nasadila dělostřelectvo i letectvo. Operace se účastní 27 tisíc vojáků a milicionářů a zřejmě ji koordinuje Kásem Sulejmání, velitel elitních íránských jednotek Al-Kuds specializovaných na operace v zahraničí.

Armáda se k městu blíží ze tří stran, po prvním útoku bojovníci IS museli opustit některé posty v blízkosti Tikrítu, který byl domovským městem někdejšího prezidenta Saddáma Husajna. Tikrít je střediskem provincie Saláhaddín a leží asi 130 kilometrů severně od Bagdádu, na hlavní spojnici mezi metropolí a Mosulem. IS město obsadil loni v létě krátce po vpádu do Mosulu v provincii Ninive.

Premiér Hajdar Abádí před zahájením ofenzívy vyzval místní sunnitské kmeny, aby vypověděly podporu IS, a slíbil jim amnestii. „Jsme hrdi na spolupráci mezi vojáky, polovojenskými oddíly a místními kmeny. IS ohrožuje nejenom Irák, ale celý svět,“ řekl Abádí.

Irácká armáda také nedávno oznámila, že nejpozději v květnu chce rozsáhlou ofenzívou dobýt severoirácký Mosul, které je jedním ze strategicky nejdůležitějších míst islámského státu. Navíc má pro Islámský stát i symbolický rozměr - právě zde vůdce IS Abú Bakr Bagdádí ohlásil svůj nárok na vedení všech muslimů na planetě Zemi. Operace irácké armády se má zúčastnit na 25 tisíc vojáků.

IS dnes na internet umístil video zaznamenávající vraždu čtyř příslušníků sunnitské kmene Al-Álam z oblasti Tikrítu. Byli to podle popisku členové milic, jež bojují proti IS. Radikálové už v prosinci natočili zavraždění 13 členů tohoto kmene.

Většina obyvatel Saláhaddínu jsou sunnité, kteří nedůvěřují vládě v Bagdádu, jíž dominují šíité.

Část zajatých křesťanů je na svobodě

Islamisté propustili devatenáct z více než 220 křesťanů, které zajali v uplynulých dnech na severu Sýrie. Prý jde o osoby ve věku kolem 50 let a více. Propuštěni byli výměnou za výkupné. Osud dalších zajatců není znám.

Islamisté příslušníky náboženských menšin zpravidla vraždí, občas však některé zajatce propustí. V polovině ledna pustili na svobodu na 350 příslušníků jezídů. Šlo převážně o starší nebo nemocné lidi.