Írán je ochoten vést jaderné rozhovory i po listopadovém termínu

Írán v listopadu souhlasil, že zastaví obohacování uranu nad hranici pěti procent a že zneutralizuje zásoby uranu obohaceného na 20 procent.

Írán v listopadu souhlasil, že zastaví obohacování uranu nad hranici pěti procent a že zneutralizuje zásoby uranu obohaceného na 20 procent. Zdroj: CTK/AP

Rozhovory o íránském jaderném programu by mohly pokračovat i v případě, když se ke konečné dohodě nedospěje ve lhůtě do 24. listopadu. Podle agentury Reuters to uvedl hlavní vyjednávač Teheránu Abbás Araghčí. Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf už dříve označil uzavření dohody do konce listopadu za krajně nepravděpodobné. Původně přitom chtěla skupina šesti velmocí s Íránem dojednat podmínky už do konce července.

V úterý se ve Vídni sejde Zaríf s šéfkou evropské diplomacie Catherine Ashtonovou, následující den se k nim pak přidá americký ministr zahraničí John Kerry. Teheránu a takzvané skupině 5+1 (USA, Rusko, Británie, Francie, Čína a Německo) se stále nepodařilo překonat velké rozdíly ve stanoviscích. Podle diplomatů, které citovala agentura Reuters, je již nyní jasné, že k dodržení termínu podepsání dohody nedojde ani tentokrát.

Loni na podzim se podařilo přimět Teherán k částečným ústupkům v oblasti jeho jaderného programu, což umožnilo na šest měsíců zmírnit protiíránské sankce. K jejich úplnému zrušení je však potřeba trvalá dohoda o omezení programu.

Klíčovým tématem zůstává otázka, v jakém rozsahu může islámská republika obohacovat uran. Írán v současnosti disponuje zhruba 19 tisícovkami centrifugami k získávání obohaceného uranu, který je nezbytný pro palivo jaderných reaktorů, ale umožňuje i výrobu atomové bomby. Mocnosti původně chtěly, aby se Írán technologie obohacování vzdal úplně, teď pouze usilují o jeho snížení na míru, se kterou ale Írán nesouhlasí.