Írán podporuje teroristy, tvrdí další muslimské země

Íránský prezident Hasan Rúhání

Íránský prezident Hasan Rúhání Zdroj: ctk/AP

Organizace islámské spolupráce (OIC), sdružující více než padesátku zemí, na svém summitu v Istanbulu kritizovala Írán. Šéfové států OIC obvinili Teherán z „pokračování podpory terorismu" a z vměšování do vnitřních záležitostí některých zemí, včetně Sýrie a Jemenu, informovala agentura Reuters.

„Konference nesouhlasí s íránským vměšováním do vnitřních záležitostí států v regionu a dalších členských zemí, včetně Bahrajnu, Jemenu, Sýrie a Somálska, a s pokračující íránskou podporou terorismu,“ píše se v závěrečném komuniké summitu.

Dvoudenního schůzky v Istanbulu se účastnil i saúdskoarabský král Salmán a íránský prezident Hasan Rúhání, jejichž země mají v posledních měsících narušené vztahy zejména kvůli rozdílným postojům k občanským válkám v Jemenu a Sýrii.

Ve válce v Sýrii stojí Írán spolu s Ruskem či Čínou na straně prezidenta Bašára Asada, ale Saúdská Arábie s dalšími muslimskými zeměmi (například Jordánskem, Bahrajnem, Katarem, SAE či Tureckem) jsou členy koalice, která pod vedením USA pomáhá povstalcům v boji proti Asadovi. V Jemenu podporuje Írán povstalecké šíity, proti nimž legitimní vládě v boji pomáhá arabská koalice v čele se Saúdskou Arábií.

Společné policejní cestum

Hlavními tématy summitu OIC byl boj s terorismem, migrační krize a humanitární krize v Sýrii v souvislosti s tamní občanskou válkou. Ve čtvrtek země OIC, která čítá 57 islámských zemí, schválily turecký návrh na vytvoření společného orgánu, který bude mít za úkol bojovat s terorismem. Toto policejní koordinační centrum má sídlit v Istanbulu.

Podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který předsedal dnešnímu závěrečnému zasedání 13. summitu OIC, jsou třemi největšími problémy muslimského světa sektářství, rasismus a terorismus.

Organizace islámské spolupráce (OIC) byla založena v září 1969 v marockém Rabatu jako Organizace islámské konference. Za cíl si stanovila uchovávat islámské sociální a ekonomické hodnoty, podporovat solidaritu mezi členskými zeměmi a spolupracovat v politice, ekonomice, kultuře i vědě.