Írán představil nový torpédoborec domácí výroby, první mise bude do Venezuely

Rúhání vyzvedl během oslav národního dne armády svoje vojsko.

Rúhání vyzvedl během oslav národního dne armády svoje vojsko. Zdroj: ČTK

Írán dnes zprovoznil torpédoborec domácí výroby, který je schopen pětiměsíční plavby bez zásobení a je opatřen technologií, která umožňuje vyhnout se zaměření radary. Přenos ze slavnostního zahájení provozu přenášela státní televize.

Torpédoborec nazvaný Sahand se připojí k arzenálu námořnictva na základně v Bandar Abbásu v Perském zálivu.

Plavidlo má na palubě plochu pro vrtulníky, odpalovací zařízení torpéd, protiletadlová a protilodní děla či střely a zařízení k vedení elektronické války, oznámila televize.

 

"Tato loď je výsledkem odvážného a tvůrčího návrhu založeného na místních technických vědomostech íránského námořnictva," řekl kontradmirál Alírezá Šejchí, který stojí v čele loděnice, kde bylo plavidlo postaveno.

Íránské námořnictvo používá lodě americké výroby pocházející ještě z doby před islámskou revolucí. První vlastní torpédoborec vyrobili Íránci v roce 2010.

Sahand má být podle armádního zdroje vyslán v brzké době na misi do Venezuely. "Máme v plánu poslat v blízké době dvě nebo tři lodě se speciálními vrtulníky do Venezuely na pětiměsíční misi," řekl polooficiální agentuře Mehr zdroj z námořnictva.

Jak napsala agentura AP, Írán se snaží o vybavení armády vlastní technikou od roku 1992 a ukazuje tanky, letadla, rakety i ponorky domácí výroby. Ve čtvrtek námořnictvo uvedlo, že má nově k dispozici dvě malé ponorky určené k operacím v mělkých vodách, jaké jsou v Perském zálivu.