Írán zakázal vstup mezinárodním inspektorům do svých vojenských objektů

Íránský jaderný reaktor v Araku

Íránský jaderný reaktor v Araku Zdroj: Nanking2012, Wikiemdia Commons (CC BY-SA 3.0)

Íránský parlament schválil rámec zákona, podle něhož budoucí dohoda o jaderném programu nesmí mezinárodním inspektorům umožnit kontroly vojenských a bezpečnostních objektů ani kontakt s místními vědci, kteří pracují v jaderném výzkumu. Informovala o tom agentura AP. Z 213 přítomných poslanců pro návrh zvedlo ruku 199.

Parlament tak vyjednávačům Teheránu omezil manévrovací prostor, a zároveň zkomplikoval vyhlídky na dosažení dohody, která má být uzavřena do 30. června.

Poslanci zdůraznili několik bodů: chtějí, aby v případě dohody o jaderném programu mezinárodní společenství okamžitě zrušilo sankce uvalené na Írán a zároveň si vymiňují, aby inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) směli kontrolovat jen místa spojená s vývojem jaderných technologií a nikoli vojenské či jinak bezpečnostně citlivé objekty.

Světové mocnosti nyní s Teheránem pracují na konečné dohodě o íránském jaderném programu. Dokument má zaručit, že íránský nukleární vývoj bude čistě mírový a neposlouží k výrobě jaderné bomby. Poslední červnové kolo jednání mezi Íránem a pěticí stálých členů Rady bezpečnosti OSN (USA, Ruskem, Čínou, Británií, Francií) a Německem ale velký pokrok nepřineslo a je možné, že termín pro dohodu nebude dodržen.

Teherán zbrojní aspekty svého programu dlouhodobě popírá. Jeho jaderný program prý slouží pouze mírovým účelům.