Irsko se bojí britského odchodu z EU

Dvacetilibrové bankovky

Dvacetilibrové bankovky Zdroj: Petr Kratochvil, Wikimedia Commons (CC0)

Irsko znepokojuje vidina možného odchodu Británie z Evropské unie. Expert z dublinské univerzity tvrdí, že by jím ekonomika Spojeného království utrpěla, což by mělo negativní dopad i na hospodářský růst zeleného ostrova. Další odborník varuje, že Londýn by rozhodnutím odstřihnout se od osmadvacítky ohrozil obchodní výměnu mezi zeměmi v hodnotě miliardy eur týdně.

„Poslední referendum, které Británie uspořádala, vedlo k poklesu investic a odlivu kapitálu ze strachu, že by nebyla členem Evropské unie. Podle mne nejsou pochyby o tom, že by se výkon ekonomiky království v krátkodobém až střednědobém výhledu zhoršil. To je takřka nevyhnutelné kvůli nejistotě,“ míní podle listu The Irish Independent profesor ekonomie z University College Dublin Joe Durkan.

Upozorňuje na to, že hospodářské vztahy obou zemí jsou silně provázané. „Pro nás je výkon britské ekonomiky kritický. Pokud oslabí, zpomalí to růst naší ekonomiky. Nevidím možnost, jak se tomu vyhnout,“ dodal ekonom. Velké riziko vidí i viceprezident Britsko-irské obchodní komory John McGrane. „Pokud Británie opustí EU, bude to pro Iry drahé. Obchod mezi dvěma zeměmi dosahuje miliardy eur týdně, zaměstnává 400 tisíc lidí. Toto se ocitne v ohrožení,“ řekl deníku The Irish Post.

„Brexit“ by mohl mít negativní dopad na vzájemný obchod, ohroženi jsou hlavně zemědělci

V tisku se objevila spekulace, že by irský export do Spojeného království mohl poklesnout o 3,6 procenta. Ekonom Colm McCarthy se domnívá, že v ohrožení by se ocitl hlavně agrární sektor. Podotýká, že Londýn nikdy nebyl fanouškem unijní společné zemědělské politiky a bude si chtít v případě takzvaného Brexitu vyjednat pravidla pro obchod se zemědělskými produkty, které se Dublinu patrně nebudou zamlouvat.

Média upozorňují i na to, že Irsko má jako jediná členská země EU s Británií společnou pozemní hranici. Její odchod by mu proto přinesl komplikace i tohoto rázu. „Mohlo by to skončit pasovými kontrolami, celními prohlídkami a dalšími záležitostmi,“ varoval McCarthy prostřednictvím The Belfast Telegraph.

Průzkumy odrážejí nejistotu Podle průzkumu YouGov je podpora budoucnosti Británie v EU nejvyšší za čtyři roky. Hlasovalo by pro ni 45 procent tázaných, proti 35 procent. V anketě Opinium/Observer však 51 procent lidí uvedlo, že by zvolilo odchod. Premiér David Cameron slíbil, že pokud konzervativci vyhrají letošní volby, uspořádá referendum v roce 2017, předtím zkusí pro zemi vyjednat lepší podmínky. Podle některých spekulací by se ale mohlo konat dřív. Tuto možnost ve snaze omezit dopady nejistoty podporuje i část byznysmenů.

Cena za Brexit: Co by znamenal odchod Británie