Irský pacient upadá po náznacích uzdravení zpátky do bezvědomí

Viník. Irský státní dluh mají na svědomí
soukromé banky

Viník. Irský státní dluh mají na svědomí soukromé banky Zdroj: E15 Petr Horký

Před několika týdny to vypadalo, že „Zelený ostrov“, jak se Irsku přezdívá, je z nejhoršího venku. Země, kterou před rokem zachraňoval Mezinárodní měnový fond, konsolidovala propad rozpočtu a ve druhém čtvrtletí dokonce vykázala růst ekonomiky 1,6 procenta. Média psala o „klukovi z plakátu“, který zemím jako je Řecko ukáže, že dostat se z krize je možné. Místo uzdravení teď ale irský pacient znovu upadl do bezvědomí.

Hrubý domácí produkt Irska se ve třetím čtvrtletí propadl o 1,9 procenta, protože chaos ve světové ekonomice zasáhl irský export. Vyplývá to z dnešních údajů tamního statistického úřadu. Analytici očekávali mírnější pokles o 0,5 procenta. Úřad navíc opravil hospodářský růst ve druhém čtvrtletí na 1,4 procenta z původně ohlášených 1,6 procenta.

Údaje podle agentury Reuters vyvolávají pochybnosti o tom, zda bude Irsko schopno plnit podmínky finanční pomoci od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Země se loni v listopadu s EU a MMF dohodla na záchranném úvěru v celkové hodnotě 85 miliard eur (více než dva biliony Kč). Do problémů se dostalo kvůli bankovní krizi, která zdevastovala tamní ekonomiku.

Zástupci EU a MMF v říjnu na závěr své čtvrtletní inspekce uvedli, že záchranný úvěrový program pro Irsko je úspěšný a věřitelé nemají obavy o jeho plnění. Za slabé místo ale označili nízkou domácí poptávku, vysokou nezaměstnanost a slabou globální ekonomiku.

Irskose stalo po Řecku druhou zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Letos v dubnu se k těmto dvěma zemím připojilo rovněž Portugalsko. MMF tento týden schválil uvolnění dalších 3,9 miliardy eur (zhruba 100 miliard Kč) ze záchranného úvěru pro Irsko.