Islamisté žádají vydání teroristky, jinak zabíjí jordánského rukojmí

Shromáždění před sídlem japonského premiéra v Tokiu.

Shromáždění před sídlem japonského premiéra v Tokiu. Zdroj: ctk

Jordánský armádní pilot držený radikály z Islámského státu (IS) bude zabit, pokud do západu slunce neproběhne výměna za iráckou teroristku vězněnou v Jordánsku. Tvrdí to hlas na novém audiozáznamu, jenž údajně patří dalšímu rukojmí islamistů, japonskému novináři Kendžimu Gotoovi. Japonská vláda pravost nahrávky zkoumá.

„Jsem Kendži Goto. Toto je audionahrávka, o níž mi řekli, abych vám poslal. Pokud Sadžída Rišávíová nebude 29. ledna do západu slunce podle času v (severoiráckém) Mosulu připravena na turecké hranici k výměně za můj život, jordánský pilot Maáz Kasásba bude okamžitě zabit,“ tvrdí hlas podle agentury Reuters.

Jak uvedl mluvčí japonské vlády Jošihide Suga, experti videozáznam stále zkoumají, nicméně „na základě všech shromážděných informací si myslíme, že existuje vysoká pravděpodobnost, že hlas patří panu Gotoovi“.

Sedmačtyřicetiletý japonský novinář a dokumentarista odjel do Sýrie loni v říjnu. Údajně se chtěl pokusit o vyjednání propuštění Haruny Jukawy, dalšího Japonce drženého islamisty. Gotoova rodina již několikrát v emotivních prohlášeních vyzvala japonskou vládu, aby zajistila novinářovo propuštění a návrat domů.

Jordánsko se snaží o propuštění svého pilota

Mluvčí jordánské vlády ve středu řekl, že Ammán je připraven odsouzenou ženu propustit výměnou za jordánského armádního pilota, kterého IS zajal loni v Sýrii. Zadržovat ji však hodlá do chvíle, než se pilot ocitne na svobodě. Audionahrávka ale nijak nenaznačuje, že by islamisté měli zájem i o tuto výměnu, mluví jen o Iráčance za japonského novináře. Jordánci nicméně považují propuštění pilota za svou prioritu.

Iráčanka Rišávíová si odpykává v Jordánsku trest za spoluúčast na atentátech na ammánské hotely v roce 2005. Byla odsouzena k trestu smrti, i když své nálože neodpálila. Při útocích zahynulo 60 lidí. Kasásba padl do zajetí IS, když se jeho letadlo loni v prosinci zřítilo nad severem Sýrie. Islamisté tvrdí, že stroj sestřelili.

Radikálové zajali loni v Sýrii kromě Gotoa právě i Harunu Jukawu. Chtěli za ně původně 200 milionů dolarů, nejspíš ale Jukawu už zabili. V sobotu se totiž objevilo video, na němž Goto drží snímek mrtvého Jukawy a viní z jeho smrti japonského premiéra Šinzóa Abeho. Na tomto videu se už nehovoří o výkupném, ale o výměně zbývajícího rukojmího za Rišávíovou.

Předem zachytit všechna videa spojená s terorismem je nemožné
Internetová platforma pro sdílení videí YouTube je natolik zahlcená, že není možné filtrovat všechny nahrávky spojené s terorismem. Před poslanci liberální frakce Evropského parlamentu ALDE to ve středu podle agentury AP řekla mluvčí provozovatele serveru, společnosti Google, Verity Hardingová.
Podle Hardingové uživatelé na YouTube nahrají každou minutu asi 300 hodin videomateriálu, a je tak podle ní obtížné předem zachytit všechny nahrávky s teroristickým pozadím. Předběžně kontrolovat videa před jejich nahráním by bylo prý stejné „jako kontrolovat telefonní hovory před tím, než se uskuteční“. YouTube ostatně sám aktivně žádná videa nefiltruje, videa kontroluje až po nahlášení od uživatelů.
Protiteroristický koordinátor Evropské unie Gilles de Kerchove ve středu vyzval členské země, aby internetovým firmám pomohly filtrovat příspěvky na internetu s násilným, rasistickým nebo jinak extremistickým obsahem. „Každý členský stát by měl mít jednotku lidí trénovaných v této činnosti,“ uvedl.
Běžní uživatelé YouTube mohou nahlásit videa, o nichž se domnívají, že jsou v rozporu se zákonem či uživatelskými podmínkami serveru. Podle Kerchovea ale stránka stahuje jen zhruba třetinu takto nahlášených videí. Naproti tomu nedávný požadavek britských kriminalistů na stažení materiálů v rozporu s vnitřními předpisy společnosti splnil prý Google z 93 procent.