Islámský stát je závislý na zahraničních bojovnících, tvrdí dezertér

Boje v Iráku

Boje v Iráku Zdroj: ctk/ap

Jaká je strategie Islámského státu? Jak se bojovníci chrání před nálety? A kde berou finance na boj proti vládním jednotkám s Iráku a Sýrii? Odpovědi poskytli americké televizní stanici CNN jeden dezertér a jeden stále aktivní bojovník teroristických milic.

Islámský stát se na letecké útoky Západu dobře připravil, uvádějí americké zpravodajské služby. To potvrzují i jeden dezertér a jeden bojovník, které vyzpovídala reportérka CNN. Z jejich výpovědí vyplývá, že boj proti IS zřejmě nebude krátkodobou záležitostí.

Když začali spojenci bombardovat severosyrské město Rakka, rozhodl se Abú Omar, že je načase ukázat IS záda. Oholil si vous a přesel hranici do Turecka. Nyní má v patách pronásledovatele z obou stran konfliktu. Jedni nechtějí, aby vydal cenné informace, ti druzí se je naopak pokoušejí získat.

„IS je závislý na zahraničních bojovnících a je jimi rozhodně ovlivněn,“ řekl Omar. Značný vliv získali především Francouzi. „Mají vše pod kontrolou. Pocházejí z Francie, ale přesto jsou mnohem extrémnější než my. Zdá se, jako by už léta byli součástí Islámského státu,“ dodal.

Zbraně schovávají u civilistů

Podle Omara začal IS po prvních náletech své zbraně schovávat v obytných čtvrtích. „Svá hlavní sídla úplně vyklidili. Něco schovali u civilistů, něco pod zemí,“ tvrdí.

Jeho slova potvrdil i stále aktivní bojovník Abú Talha. „Na letecké údery jsme se už nějaký čas připravovali. Věděli jsme, že znají naše hlavní základny, protože nás sledují prostřednictvím radarů a satelitů,“ vysvětlil. „Také jsme vybudovali zálohy. Mysleli jsme, že všechno vědí. Ale díky Bohu nevědí vůbec nic,“ dodal.

Dezertér: IS verbuje i děti

Talha se také pochlubil, že se zúčastnil dobývání severoiráckého Mosulu. IS podle něj věděl, že vytlačení irácké armády z oblasti nebude obtížné, a že jeho bojovníci tak získají přístup ke zbraním především americké výroby. Nálety prý IS nezastaví. „Když nás někde zasáhnou, objevíme se jinde,“ řekl. Západu prý nepomůže ani ničení těžební zařízení, IS má podle něj i jiné příjmy než jen ty z prodeje ropy.

Dezertér Omar se rozhodl hnutí opustit kvůli tomu, že začalo vykazovat patologické rysy. „Musel jsem přihlížet, jak zabili sedmileté dítě. IS pro svou válku rekrutuje třinácti- či čtrnáctileté děti. Tak to nemůže pokračovat. Doufám, že moje výpověď přiměje lidi přemýšlet.“