Islámský stát nechal dospívající chlapce povraždit 25 syrských vojáků

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Radikálové z organizace Islámský stát (IS) zveřejnili video s hromadnou vraždou 25 syrských vojáků. Čin byl podle záznamu spáchán v antickém amfiteátru v Palmýře, není ale jasné, kdy byly snímky pořízeny. Záběry trvají zhruba deset minut a mohly být natočeny krátce po 21. květnu, kdy islamisté toto starověké město dobyli. Vrahy jsou teprve dospívající chlapci, některým je nanejvýš 13 nebo 14 let.

Islámský stát tvrdí, že jde o vojáky zajaté ve městě Homs. Zabíjení v amfiteátru se odehrává před černou vlajkou Islámského státu a na jednom ze záběrů je vidět, že vraždění přihlíží na schodech amfiteátru stovky civilistů, mezi nimi i malý chlapec. Video se na internet dostalo přes účty, o kterých se ví, že jsou spjaty s lidmi kolem IS.

Na detailnějších záběrech je vidět, že muži, kteří budou za okamžik zavražděni, byli pravděpodobně biti do obličeje. Radikálové krátce po dobytí Palmýry už v amfiteátru popravili 20 mužů. Podle syrských ochránců lidských práv, kteří situaci v zemi monitorují ze zahraničí, islamisté donutili obyvatele okolí vměstnat se do nitra stavby, kde je přinutili zabíjení přihlížet.

Od doby, kdy se zmocnil rozsáhlých území v Iráku a Sýrii, uskutečnil Islámský stát už mnoho barbarských hromadných vražd. Záběry z nich, většinou profesionálně natočené, se staly hlavní součástí propagandy radikálů. Například koncem června zveřejnil IS video s vraždou 16 mužů, údajných špionů, z nichž některé extremisté utopili v klecích ponořených do vody.

Teroristé se hrůznými videozáznamy snaží zastrašit protivníky
Případy, kdy islamističtí radikálové zavraždili cizince a vraždu zveřejnili na internetu:
20. srpna 2014 - Bojovníci radikální organizace Islámský stát (IS) zveřejnili video, na kterém zahalený muž podřízl amerického novináře Jamese Foleyho, jenž byl v listopadu 2012 unesen v Sýrii; vraždu spáchal muž mluvící anglicky s britským přízvukem.
2. září 2014 - Hnutí IS zveřejnilo na internetu video, na němž je vražda zadržovaného amerického novináře Stevena Sotloffa. Na videu islamisté rovněž vyzvali vlády všech zemí, aby se distancovaly od americké politiky vůči islamistům.
14. září 2014 - IS zveřejnil na internetu video zachycující vraždu britského humanitárního pracovníka Davida Hainese.
24. září 2014 - Alžírští islamisté zavraždili francouzského občana, kterého unesli krátce předtím na severu země. Paříž podle nich nesplnila ultimátum, aby ukončila nálety na IS v Iráku. Na internetové video s násilnou smrtí pětapadesátiletého Hervého Gourdela, jemuž teroristé usekli hlavu, upozornila americká monitorovací služba SITE.
3. října 2014 - Na internetu se objevilo video zachycující vraždu britského humanitárního pracovníka Alana Henninga příslušníkem IS. Henning byl unesen krátce poté, co v prosinci 2013 vstoupil na syrské území z Turecka v humanitárním konvoji, který vezl potraviny a zdravotnické potřeby.
16. listopadu 2014 - Radikálové z IS zabili Američana Petera Kassiga, který byl unesen 1. října 2013, když cestoval do východosyrského města Dajr az-Zaur jako pracovník Speciální služby akutní pomoci a podpory (SERA). Jeho zabití opět natočili na video. V evropských médiích se objevily spekulace, že na nahrávce byli nejméně dva Francouzi a jeden Brit. Podle Paříže bylo možné rozeznat Francouze Maximea Haucharda, který odešel bojovat do Sýrie v srpnu 2013.
13. ledna 2015 - Radikálové z IS zveřejnili propagandistické video, na kterém prý malý chlapec zastřelil dva údajné agenty ruské tajné služby, kteří se prý snažili proniknout do IS v Sýrii.
24. ledna 2015 - Radikálové z IS zabili japonského rukojmího Harunu Jukawu, který padl do zajetí IS loni v srpnu v Sýrii, kam se vypravil na vlastní pěst. Video s údajným zabitím Jukawy označil za pravé japonský premiér Šinzó Abe.
31. ledna 2015 - Islámský stát zveřejnil videozáznam, který zachycuje zabití japonského novináře a dokumentaristy Kendžiho Gotoa. Do Sýrie odjel loni v říjnu, údajně se chtěl pokusit vyjednat propuštění Jukawy.
3. února 2015 - Na internetu se objevil videozáznam, na němž je vidět, jak ozbrojenci z IS zaživa upalují zajatého jordánského pilota Maáze Kasásbu, jehož bylo Jordánsko připraveno vyměnit za vězněnou extremistku Sadžídu Rišávíovou; jednání se ale zadrhla. Kasásba padl do zajetí loni v prosinci, když se jeho letoun zřítil nad severní Sýrií.
15. února 2015 - Radikálové z IS zveřejnili na internetu video, na němž je podle jejich tvrzení zachyceno stětí skupiny asi 21 mužů označených za egyptské křesťany nedávno unesené v Libyi.
19. dubna 2015 - Bojovníci IS rozšířili na internetu video, zřejmě zachycující vraždu dvou skupin etiopských křesťanů v Libyi. Členy první skupiny ozbrojenci zastřelili, druhé sťali. Pravost půlhodinového videa nelze nezávisle ověřit, podle médií jsou ale obrázky podobné dřívějším záznamům.
4. července 2015 - Radikálové z IS zveřejnili video s popravou 25 syrských vojáků v antickém amfiteátru v Palmýře. Záběry trvají zhruba deset minut a podle některých zdrojů byly natočeny zřejmě krátce po 21. květnu, kdy islamisté toto starověké město dobyli. Vrahy jsou dospívající chlapci, některým je podle odhadů jen 13 nebo 14 let.