Islámský stát se zakopává v Ramádí

Boje o Ramádí

Boje o Ramádí Zdroj: CTK

Irácká armáda včera začala šikovat šíitské milice v okolí města Ramádí, kterého se v neděli zmocnili bojovníci Islámského státu (IS). Islamisté se připravují na jejich útok a upevňují své pozice ve městě. Obyvatelé Ramádí prchají po tisících, šíitů se obávají stejně jako bojovníků IS.

Ramádí padlo navzdory několikaměsíční letecké i technologické podpoře Američanů. Pro vyčerpanou a oslabenou iráckou armádu je to těžká rána. Vládní jednotky byly nuceny se z města stáhnout poté, co islamisté pomocí sebevražedných bombových útoků prorazili obranu poslední odolávající vojenské základny.

OSN uvádí, že město opustilo už 40 tisíc lidí, a varuje před hrozící humanitární krizí. Ozbrojenci z IS včera pročesávali domy a hledali sympatizanty vlády. Šíitské milice, čítající asi tři tisíce mužů, se mezitím shromáždily východně od Ramádí a připravovaly se na ofenzivu.

„Pokud šíitská domobrana vstoupí do Ramádí, budou dělat totéž, co Daeš (IS),“ citovala agentura AP majitele malého obchodu v Ramádí Abú Ammara. „V obou případech budeme zabiti nebo vyhnáni. Pro nás jsou domobrana i Islámský stát jen dvě strany jedné mince.“

Pokud šíitská domobrana vstoupí do Ramádí, budou dělat totéž, co Daeš (IS)

Oddíly šíitské domobrany, které jsou podporovány i šíitským Íránem, jsou nyní největší vojenskou silou v Iráku. Jejich účast v boji proti IS vyvolává znepokojení i v zahraničí. Jeden z amerických činitelů řekl pod podmínkou anonymity agentuře Reuters, že „Ramádí je jako sud se střelným prachem“. Nasazení šíitských ozbrojenců komentoval slovy: „Může to dopadnout velmi, velmi špatně.“

Názory zaznívající z Bílého domu jsou rozporuplné. Američané se obávají především posílení vlivu Íránu na Blízkém východě. „Ve vládě jsou lidé, pro něž je jakékoli zapojení Íránu tabu. Jiní říkají, že účast šíitských milicí rozpoutá sektářské násilí. A další tvrdí, že to není pravda,“ prohlásil jiný nejmenovaný zdroj z vlády. Americké tajné služby vyjádřily obavu, že by IS mohl přítomnosti šíitů využít a sám rozdmýchat nepokoje mezi sunnity a šíity.

„V situaci, kdy ani USA, ani arabské země ze Zálivu nejsou ochotny vyslat pozemní síly a irácká armáda je rozvrácená, má Irák stěží jinou volbu, než se obrátit na domobranu,“ prohlásil Bruce Riedel, bývalý přední expert CIA na Blízký východ.