Island překonal krizi, po osmi letech nabídl dluhopis v eurech

Island (ilustrační foto)

Island (ilustrační foto) Zdroj: Libor Budinsky

Island se zřejmě definitivně zotavil z bankovní krize roku 2008. Ostrovní země nabídla po osmi letech první dluhopis v eurech. Podle bank, které emisi řídí, se na dluhopis s lhůtou splatnosti v červenci 2020 a v předpokládaném objemu 750 milionů eur (29,6 miliardy korun) sešly objednávky ve zhruba trojnásobné sumě.

Island se po krachu svých prudce expandujících bank vrátil zpět na trh dluhopisů v roce 2011 a získával peníze zatím jen emisemi dolarových obligací. Dluhopis v eurech tak podle bankéřů znamená posun v investorské základně, o niž se Island dosud opíral.

„Teď tady pravděpodobně uvidíme investory, kteří zemi věří,“ řekl agentuře Reuters jeden z bankéřů. Poukázal na to, že Island už znovu získal úvěrový rating v investiční kategorii, takže už není dost zajímavý pro investory, kteří investují na rizikovějších trzích a požadují vyšší výnosy.

Island naposledy vstoupil na trh dluhopisů v květnu 2012, kdy vydal desetiletý dolarový bond, po němž byla velká poptávka. Na kapitálové trhy se země vrátila o rok dříve emisí pětiletých dolarových dluhopisů.

Po finančním ozdravení začíná nabírat sílu také islandská ekonomika. Loni rostla tempem 2,1 procenta a letos a příští rok čeká ratingová agentura Fitch zrychlení tempa na 2,6 procenta.

Islandská krize
Islandská finanční krize v roce 2008 vznikla v důsledku nadměrné, krátkodobými pasivy financované úvěrové expanze islandských bank a prudkého zadlužování islandských domácností. Během celosvětové finanční krize, při které prudce vzrostly úroky z mezibankovních úvěrů, na Islandu zkolabovaly tři největší banky. Část jejich závazků převzal stát, který se tím enormně zadlužil a hrozbu bankrotu odvrátil jen díky úvěru od Mezinárodního měnového fondu, skandinávských zemí a Japonska.