Istanbulem otřásl výbuch. Zabil deset lidí, převážně Němců

Turecko, Istanbul,

Turecko, Istanbul, Zdroj: Miroslav Zamecnik

Deset mrtvých a 15 zraněných si dnes vyžádal sebevražedný pumový útok v historickém centru evropské části Istanbulu. Podle Berlína zemřelo nejméně osm Němců a devět jich bylo zraněno. Atentátník rovněž zabil jednoho Peruánce. Státní příslušnost desátého mrtvého je zatím nejasná. Turecké úřady, které jednu chvíli informovaly o devíti mrtvých Němcích, tvrdí, že i poslední oběť je cizinec.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu prohlásil, že za útokem je radikální organizace Islámský stát (IS). Vicepremiér Numan Kurtulmuş uvedl, že útočil 28letý syrský občan, který do země přicestoval patrně nedávno.

Podle informací českých zastupitelských úřadů nejsou mezi oběťmi ani zraněnými občané Česka, sdělila ČTK mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Podle tureckých i dalších zahraničních zdrojů mezi zraněnými jsou vedle Němců mimo jiné Peruánka a Nor.

Davutoglu telefonicky vyjádřil soustrast německé kancléřce Angele Merkelové a řekl, že proti IS bude Ankara bojovat, dokud tato organizace „nepřestane být hrozbou“ pro zemi a pro zbytek světa.

Kancléřka večer potvrdila, že při útoku zahynulo nejméně osm Němců, ovšem tato bilance se prý může zhoršit. Merkelová řekla, že atentát v Istanbulu byl stejně jako například ten loňský v Paříži útokem na svobodnou společnost. „Teroristé jsou nepřátelé všech svobodných lidí, nepřátelé veškeré lidskosti,“ řekla kancléřka.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier ujistil, že Německo se nenechá terorismem zastrašit a bude proti němu nadále bojovat všemi prostředky. Turecká vláda útok odsoudila jako „hanebný čin“. Šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová řekla, že unie stojí při Turecku proti všem formám terorismu. Atentát ostře odsoudil i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Atentát odmítl také český premiér Bohuslav Sobotka. „Tento nelidský a zbabělý čin je projevem terorismu v jeho nejsurovější podobě,“ uvedl premiér a zdůraznil nutnost zvýšit úsilí v mezinárodním boji proti všem projevům globálního terorismu.

Také Bílý dům útok odsoudil jako „ohavný čin“ a ujistil, že stojí po boku Turecka v boji proti terorismu. Podle ruského ministerstva zahraničí atentát potvrzuje potřebu naléhavého spojení sil jednotlivých zemí proti teroristům. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun útok označil za „opovrženíhodný zločin“ a vyzval k urychlenému předání zodpovědných osob spravedlnosti.

Německé ministerstvo zahraničí vyzvalo německé občany, aby se prozatím vyhýbali místům, kde se soustřeďuje větší množství lidí. Týká se to jak veřejných prostranství, tak turistických objektů. Úřad zároveň varoval, že v celém Turecku se dají očekávat další násilné střety a teroristické akce.

Čeští občané obdrželi varování

Mluvčí Černínského paláce Lagronová uvedla, že úřad důrazně varuje všechny české občany v Turecku před návštěvou míst s vysokou koncentrací osob a doporučuje jim registraci jejich pobytu v zemi.

Šedesátiletí čeští manželé Zdeněk a Eva agentuře AFP řekli, že chtěli strávit pohodové odpoledne právě v istanbulské čtvrti, která se stala dějištěm atentátu. „Protože svítilo slunce, chtěli jsme zůstat venku a vzdali jsme se návštěv mešit a muzeí. A potom se stala tato strašná věc,“ řekl Zdeněk na terase jedné istanbulské kavárny. „Istanbul jsem navštívil už několikrát a vždy jsem ho považoval za bezpečné místo. Mám dojem, že už jím není,“ dodal Čech.

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže je nyní v Istanbulu asi 200 Čechů, polovina s některou z cestovních kanceláří. Mezi českými návštěvníky města jsou podle něj často lidé, kteří Istanbul využijí k přestupu na leteckých linkách do Asie.

Výbuch otřásl turisty hojně navštěvovanou čtvrtí Sultanahmet na evropské straně města. Exploze nastala v 10:18 místního času (09:18 SEČ) v bývalé jezdecké aréně nedaleko známé Modré mešity a byzantského chrámu Boží moudrosti.

Turecko, na jehož jihovýchodě v současnosti vládní síly bojují s kurdskými separatisty, se stalo v poslední době podle všeho častým terčem IS. Loni v říjnu si dva výbuchy v centru Ankary vyžádaly nejméně 97 mrtvých. Exploze nastaly krátce před začátkem mírového pochodu proti narůstajícímu násilí mezi tureckou armádou a kurdskými separatisty. Loni v červenci sebevražedný atentátník zaútočil na kulturní středisko v městě Suruç u hranice se Sýrií, zabil 33 lidí a přes sto osob zranil.

Útoky v Turecku se množí, nejhorší byl loni v říjnu v Ankaře
18. května 2015 - V kancelářích turecké opoziční Demokratické strany lidu (HDP) ve dvou městech na jihu země došlo ke dvěma výbuchům, jeden z nich zranil nejméně šest lidí.
5. června 2015 - Nejméně dva mrtvé a více než 100 zraněných si vyžádaly dva výbuchy ve městě Diyarbakir na jihovýchodě Turecka.
20. července 2015 - Sebevražedný atentátník zaútočil na kulturní středisko ve městě Suruç u hranice se Sýrií, zabil 33 lidí a přes 100 osob zranil (nejvíce obětí bylo mezi studenty, kteří právě oznamovali svůj záměr odjet pomáhat do syrského města Kobani). K zodpovědnosti za útok se přihlásil Islámský stát (IS).
10. srpna 2015 - Tureckem otřásla série útoků. Terčem se stal i americký konzulát v Istanbulu. Při útoku na tamní policejní stanici bylo zraněno deset lidí. Čtyři mrtvé policisty si vyžádal i bombový útok poblíž města Silopi v provincii Şirnak na jihovýchodě Turecka.
16. září 2015 - Nejméně 12 lidí zahynulo při bojích a bombových explozích na jihovýchodě Turecka, kde se v posledních týdnech rozhořel konflikt mezi armádou a kurdskými ozbrojenci.
10. října 2015 - Dva výbuchy si v centru Ankary vyžádaly nejméně 102 mrtvých a 500 zraněných. Exploze nastaly krátce před začátkem mírového pochodu proti násilí mezi tureckou armádou a kurdskými separatisty.
1. prosince 2015 - Poblíž stanice metra v evropské části největšího tureckého města Istanbulu vybuchla podomácku vyrobená trubková bomba, která si vyžádala pět zraněných. Podle turecké prokuratury stála za útoky místní buňka organizace Islámský stát (IS).
23. prosince 2015 - Na mezinárodním letišti Sabihy Gökçenové v asijské části Istanbulu zabila exploze jednu zaměstnankyni úklidové služby.
12. ledna 2016 - Nejméně deset mrtvých a 15 zraněných si vyžádal výbuch v historickém centru evropské části Istanbulu.