Itálie musí plnit rozpočtové sliby, vzkázal Trichet

Jean-Claude Trichet

Jean-Claude Trichet Zdroj: CTK/AP/Virginia Mayo

Šéf Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet dnes opět vyzval italskou vládu ke splnění slibů z počátku srpna, kdy se za pomoc banky na trhu dluhopisů Řím zavázal k rychlému ozdravení veřejných financí a vyrovnání rozpočtu do roku 2013. Trichet na konferenci v severoitalském Cernobbiu označil splnění těchto slibů za zcela nezbytné pro obnovení narušené důvěry trhů.

„Je nezbytné, aby oznámené cíle ve snižování deficitů byly plně potvrzeny a uskutečňovány,“ řekl Trichet. „Je to absolutně rozhodující pro ozdravení a posílení kvality a věrohodnosti strategie a úvěruschopnost Itálie,“ dodal.

Vláda Silvia Berlusconiho 5. srpna slíbila urychlení rozpočtové konsolidace a reforem. To bylo pro ECB podmínkou toho, aby začala na trhu nakupovat italské dluhopisy, které byly tehdy spolu se španělskými obligacemi pod těžkým tlakem a jejich výnosy překročily rizikovou hranici šesti procent. Na konci srpna však kancelář italského premiéra sdělila, že vyškrtne z programu úsporných opatření navrhovanou daň pro nejbohatší a místo ní navrhne jiná opatření, která mají zabránit daňovým únikům.

Alternativy, jak nahradit výpadek příjmů kvůli úsporným opatřením, která mají v příštích dvou letech snížit rozpočtový deficit Itálie o 45 miliard eur (1,1 bilionu korun), ale vláda příliš nespecifikovala. Za to si vysloužila kritiku opozice. Ta také vládě vyčítá, že vůbec neřeší, jak stimulovat hospodářský růst.

Objevily se obavy, že Itálie a Španělsko budou dalšími oběťmi dluhové krize, která začala počátkem roku 2010 v Řecku.

Po zásahu ECB výnosy italských dluhopisů sestoupily zpět k pěti procentům, v posledních dnech však obnovily růst. Berlusconiho vláda pod tlakem ze všech stran s plánem úspor složitě manévruje a mění jeho podobu, což vyvolává obavy z okleštění původních záměrů.

Podobně jako Trichet se vyjádřil také italský prezident Giorgio Napolitano. Ten v Cernobbiu řekl, že navrhovaná opatření je nutné rychle uvést do praxe.

Třídenní konference Ambrosetti Forum u jezera Como začala v pátek a je poznamenána obecně nepříznivými vyhlídkami globální ekonomiky, v nichž si z účastníků libuje zejména známý americký ekonom Nouriel Roubini. Fóra se účastní i český prezident Václav Klaus, komisař EU pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn, německý ministr financí Wolfgang Schäuble nebo guvernér britské centrální banky Mervyn King.