Itálie nechce řecký scénář. Pomohou jí Číňani?

Itálie

Itálie

Podobně jako některé západní firmy, které se dostaly do problémů s nedostatkem hotovosti a hledají proto solventní čínské investory, uchylují se k podobné taktice i některé zadlužené evropské státy. Na Peking, který spravuje obrovské devizové rezervy, se obrátila s vysokým dluhem bojující Itálie. Informaci listu Financial Times už oficiálně potvrdil i Řím. Ten se snaží od Číny vyjednat investice do jejích státních dluhopisů, případně do jejích společností.

Čína, jejíž devizové rezervy činí rekordních 3,2 bilionu dolarů (57,5 bilionu korun) už v dubnu naznačila, že by mohla nakoupit více dluhu slabších států eurozóny. K dispozici nejsou přesné údaje, ale Čína uvedla, že už koupila dluh za miliardy eur.

Itálie se teď rozhodla neponechat věci náhodě a aktivně proto začala o investiční finanční injekci od Číny jednat. Větší nákupy italských dluhopisů by mohly snížit jejich výnosy a tím zlevnit správu dluhu. Prodeje podílů ve firmách by pak zvýšily příjmy rozpočtu.

Čilá jednání se vedou v Itálii i Číně

Italský ministr financí se podle zdrojů Financial Times měl minulý týden setkat v Římě s předsedou čínského státního investičního fondu China Investment Corp. (CIC). Před dvěma týdny pak zástupci Itálie byli v Pekingu, kde se setkali s představiteli CIC a čínské State Administration of Foreign Exchange (SAFE), která spravuje většinu čínských devizových rezerv.

Podle Financial Times Itálie Peking žádá o „významný“ odkup italského dluhu. A to i přesto, že italský ministr financí Tremonti dříve v souvislosti s problémy Evropy zmiňoval obavy z „kolonizace naruby“. Jenže tradičním investorům už dochází s Itálií, jejíž dluh činí téměř 120 procent hrubého domácího produktu, trpělivost.

Čína hledá alternativy k dolaru

Někteří analytici varují před přílišným spoléháním na čínské investice. „Nebylo by to poprvé, co trhy věřily, že Čína zajistí záchranu. Ale Číňané se zatím až zas tolik nezapojili. Účastnili se na portugalských bondech a přišli o peníze,“ upozornil na nepříliš pozitivní zkušenost Pekingu Jeremy Batstone-Carr z Charles Stanley.

Na druhou stranu investice do zadlužených zemí eurozóny podpoří postavení Pekingu v Evropě a Číňané si mohou touto cestou pomoci jednomu z mála trhů, který nabízí alternativu k americkému dolaru.

Wu Siao-ling, bývalý náměstek guvernéra čínské centrální banky, dnes v rozhovoru pro agenturu Reuters řekl, že je Čína připravena na spolupráci s ostatními, aby se zvýšila důvěra na trhu.

Italští zákonodárci nyní jednají o vládním plánu škrtů, které mají snížit rozpočtový deficit a stabilizovat dluh. Vláda rovněž uvažuje o prodeji podílů ve velkých státních společnostech, jako energetická firma Enel a ropná a plynárenská Eni.