Itálie prodala pětileté dluhopisy za cenu lepší než na trhu

Benátky, ilustrační foto

Benátky, ilustrační foto Zdroj: studybooks.wordpress.com

Prodej italských pětiletých bondů, který je jakousi první zkouškou důvěry v ekonoma Maria Montiho, byl úspěšný. Itálie prodala státní dluhopisy v objemu tří miliard eur (asi 77,1 miliardy Kč). Výnos je sice na rekordních 6,29 procenta, Řím však cenné papíry umístil výhodněji, než jaká je v současné době jejich cena na trhu. Tam se výnos pohybuje kolem 6,4 procenta. Bývalého eurokomisaře Maria Montiho pověřil v neděli prezident Napolitano, aby se pokusil sestavit novou vládu.

Čeká se, že Mario Monti sestaví nevelký kabinet, ve kterém zasednou technokraté, tedy lidé mimo parlament. Odhaduje se, že vláda by mohla začít fungovat do poloviny tohoto týdne.

Itálie se potýká s vážnými finančními problémy, její zadlužení dosahuje asi 1,9 bilionu eur (zhruba 48,8 bilionu Kč), což je nejvíc z celé eurozóny. V poměru k hrubého domácímu produktu je to víc než 120 procent, což je po Řecku druhý nejhorší výsledek v eurozóně.

Země musí jen v příštím roce refinancovat dluhy v objemu kolem 300 miliard eur (zhruba 7,7 bilionu Kč), z toho asi 200 miliard eur už do konce dubna. Více než polovinu dluhopisů má Itálie umístěnou na domácím, tedy italském trhu.

Minulý týden se výnos desetiletého dluhopisu italské vlády vyšplhal až na 7,5 procenta, což je podle většiny expertů dlouhodobě neudržitelné. Italská ekonomika by totiž musela růst tempem čtyř procent ročně, aby tak vysoké úroky zvládla platit. Výnos pětiletého dluhopisu dokonce vystoupil až na 7,8 procenta. Pro srovnání: například Německo, které je považováno za nejspolehlivějšího dlužníka v rámci eurozóny, platí méně než dvě procenta ročně.

Nárůst výnosů nad sedmiprocentní hranici potopil Řecko, Irsko a Portugalsko. Tyto tři země postupně požádaly o mezinárodní finanční pomoc, aby se vyhnuly riziku platební neschopnosti. Všechny tak učinily krátce po tom, co výnosy jejich dluhopisů vzrostly na sedm procent a zpět pod tuto hranici neklesly.