Itálie schválila reformy usnadňující propouštění zaměstnanců

Italský premiér Matteo Renzi

Italský premiér Matteo Renzi Zdroj: CTK

Italský kabinet dnes definitivně schválil klíčovou část reforem trhu práce. Po zhruba čtyřhodinovém jednání přijal legislativní dekrety, které mimo jiné usnadní velkým soukromým podnikům propouštění zaměstnanců. Premiér Matteo Renzi tak učinil významný pokrok ve svém reformním úsilí. Nová pravidla trhu práce mohou podle něj podpořit tvorbu pracovních míst.

Míra nezaměstnanosti v Itálii v prosinci podle statistického úřadu Eurostat dosahovala 12,9 procenta.

Schválená opatření, která okamžitě vstupují v platnost, mají rovněž za úkol omezit používání pracovních smluv na dobu určitou. V současnosti italské firmy zaměstnávají mladé lidi téměř výlučně na tento typ smlouvy, který pracovníkům poskytuje pouze omezená práva a ochranu.

Změna smlouvy pro 200 tisíc lidí

Renzi odhaduje, že během příštích několika měsíců minimálně 200 tisíc pracovníků přejde ze smluv na dobu určitou na nový typ trvalého kontraktu. Ten zajišťuje zaměstnancům v případě propuštění odškodné, jehož výše roste spolu s délkou trvání pracovního poměru.

Opatření schválená kabinetem již dříve odsouhlasil parlament. Ten ještě čeká hlasování o dalších reformách trhu práce, které zahrnují například změny v systému úřadů práce či v systému podpory v nezaměstnanosti.

Odbory protestují

Proti reformám se stavějí například odbory, podle kterých zmírnění restrikcí u propouštění podkopává základní práva zaměstnanců. Zástupci zaměstnavatelů naopak požadovali mnohem hlubší změny.

Většina ekonomů se domnívá, že reformy jsou krokem správným směrem. Itálie však podle nich dosáhne výrazného snížení nezaměstnanosti pouze v případě, že se jí podaří oživit domácí hospodářství.

Třetí největší ekonomika eurozóny by letos měla zaznamenat první růst po tříleté recesi. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ve čtvrtek předpověděla, že hrubý domácí produkt Itálie by se v letošním roce mohl zvýšit o 0,6 procenta.