Italská vláda nasadila na daňové hříšníky systém Serpico

Al Pacino - Serpico

Al Pacino - Serpico Zdroj: profimedia.cz

Itálie sedí na hoře dluhů, kterou jí „obětavě“ pomohli budovat sami jižané. Každý pátý odvádí totiž státu méně na daních, než by měl. To se má změnit. Vláda spoléhá na výkonný dohlížecí software Serpico, který prověří bankovní účty a pohyby na nich. Informoval o tom server Spiegel Online.

Krycí jméno Serpico je zkratkou označení Servizi per i Contribuenti, v překladu Služby pro daňové poplatníky. Název odkazuje k nepodplatitelnému newyorskému policistovi Franku Serpicovi, jehož ztvárnil ve stejnojmenném filmu Al Pacino.

Italský Serpico sestává ze zhruba dvou tisíc počítačových „chapadel“, která v suterénu jistého domu v Římě sbírají denně asi 22 tisíc informací za vteřinu. Systém poté data zpracovává a předává do gigantické paměti. Italský počítačový Velký bratr začal fungovat už vloni, naplno jede ale až nyní, po přijetí zákona Zachraňme Itálii. S jeho pomocí odstranila vláda premiéra Maria Montiho hlavní překážku, která stála použití sítě na daňové hříšníky v cestě – bylo jí bankovní tajemství.

Serpico a potažmo kabinet má tudíž k dispozici úplně vše, co potřebuje: každé bankovní konto, jakékoli materiály katastrálních úřadů, doklady o pojištění na penzi či aut. Na mušce má rovněž členství v golfových klubech a objednávky dovolených. „Sleduje se vše, co souvisí s pohybem peněz,“ přiznávají úřady.

Pro Italy přinesla tato novinka například omezení pro platby v hotovosti. Denně mohou na nákup či na vyrovnání závazku zaplatit nanejvýš tisíc eur. Na úhrady navíc se vztahuje povinnost platit převodem, kartou nebo šekem, nikoli přihozením dalších bankovek. „Takto se zobrazí každý nákup včetně daně,“ dodávají úředníci. Revizi podléhají i daňová přiznání z posledních pěti let.

Čtěte také:

Monti do škrtů zapojil veřejnost: Italové radí, kde ušetřit

Montiho úspěch je jeho Achilovou patou, píše Le Monde

Po Španělsku Itálie? Trhy znervóznil výrok rakouské ministryně

Kritici bijí na poplach a viní Montiho ze zhlédnutí se v praktikách Sovětského svazu. „Sběr dat je pitomost, když chce někdo ulít miliony do ciziny, nepoužije k tomu vlastní účet,“ tvrdí komik a zakladatel úspěšného občanského protestního hnutí Beppe Grillo. Jiným zase vadí, že státu je přednější boj proti korupci a mafii než vlastní občané.

Většina Italů přesto vládní tažení tiše podporuje. Důvod je prostý: jsou jím strohá čísla. Státní pokladně, jak spočítala odpovědná místa, uniká ročně 120 až 150 miliard eur, což je více než třetina národních příjmů. Tato částka by stačila k umoření úroků z masivního státního dluhu, který má letos prolomit hranici dvou bilionů eur.

Montiho plán na podporu růstu

Italská vláda předložila plán na podporu ekonomického růstu, který má doplnit dosavadní úsporná opatření kabinetu Maria Montiho. Úřad předsedy vlády a ministerstvo hospodářství v rámci plánu sníží počty zaměstnanců. To je podle Montiho první krok k plánu snížení výdajů až o pět miliard eur. Ministerstvo hospodářství prodá tři své podniky státem kontrolované holdingové společnosti Cassa Depositi e Presiti za zhruba deset miliard eur. Příjmy z prodeje půjdou zejména na snížení obřího státního dluhu. Kromě státních podniků chce vláda prodat nemovitosti v hodnotě až 4,5 miliardy eur.