Italské banky nemají důvěru, Moody's jim hromadně snížila rating

Banco Popolare

Banco Popolare

Ratingová agentura Moody's snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti 26 italských bank o nejméně jeden stupeň, v případě některých až o čtyři stupně, a udělila jim výhled negativní. To znamená, že rating se v příštích měsících může dále snížit. Své rozhodnutí odůvodnila recesí země a nárůstem objemu špatných úvěrů. Nepotěšily ani makroekonomické údaje - italská ekonomika klesla nejvíce od 1. čtvrtletí 2009.

Rating italských bank je nyní nižší než u většiny jejich kolegů v západní Evropě, upozornila Moody's. Italské banky mají problémy, protože Itálie se na počátku tohoto roku vrátila do recese a úsporná opatření vlády a další reformy snižují poptávku a mají dopad na ekonomiku. Banky tak mají problémy s nárůstem objemu špatných úvěrů, mají omezený přístup k financím a slabé zisky. Podpora od Evropské centrální banky však snížila riziko krachu většiny bank.

Agentura zhoršila rating dlouhodobého dluhu a vkladů u deseti bank o jeden stupeň, u osmi bank o dva stupně, u šesti o tři a v případě dvou bank až o čtyři stupně, napsaly agentury AP a Reuters.

O problémech španělských bank si přečtěte zde:

Dobré zprávy nepřinášejí ani zveřejněné makroekonomické údaje. Italská ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku prohloubila recesi a zaznamenala nejhlubší propad od prvního čtvrtletí 2009. Podle předběžných odhadů se hrubý domácí produkt snížil ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,8 procenta a meziročně o 1,3 procenta. Mezičtvrtletně ekonomika klesla již třetí čtvrtletí za sebou.

„Tento prudký pokles HDP doplněný slabými indikátory za druhé čtvrtletí může zvýšit obavy investorů o Itálii,“ poznamenal analytik Deutsche Bank Marco Stringa. Italská vláda minulý měsíc zhoršila výhled poklesu ekonomiky pro letošní rok na 1,2 procenta z původních 0,4 procenta.

Itálie již více než deset let patří mezi nejpomalejší ekonomiky eurozóny. Analytici se domnívají, že pro podporu ekonomického růstu jsou potřebné radikální reformy trhu práce, daňového systému a administrativy a investice do vzdělání a infrastruktury.