Italský premiér už jednal s prezidentem Mattarellou, spekuluje se o možném nástupci

Italský premiér Matteo Renzi si jde v evropských volbách pro jasné vítězství

Italský premiér Matteo Renzi si jde v evropských volbách pro jasné vítězství Zdroj: CTK

Francois Hollande, Matteo Renzi
Matteo Renzi, Angela Merkelová
Matteo Renzi
4
Fotogalerie

Italský premiér Matteo Renzi se dnes po nedělním prohraném ústavním referendu sešel s prezidentem Sergiem Mattarellou. Renzi už v noci ohlásil, že hodlá kvůli prohře rezignovat, a očekává se, že prezident pověří některého z politiků sestavením nové vlády.

Italové v neděli dostali v referendu možnost vyslovit se k navrhovaným ústavním změnám. Při téměř sedmdesátiprocentní účasti jich skoro 60 procent změny zamítlo. Renzi, který svou politickou budoucnost s výsledkem referenda sám předem spojil, hned v noci oznámil, že odstoupí.

Mattarella se rozhodne, zda demisi premiéra přijme. V případě jejího přijetí by měl pověřit sestavením vlády nového premiéra. Nejčastěji se za možné Renziho nástupce označují ministr hospodářství a financí Pier Carlo Padoan, ministr kultury Dario Franceschini a předseda Senátu Pietro Grasso. Je ale možné, že Renzi v čele vlády ještě nějaký čas zůstane. Je totiž třeba schválit volební zákon a rozpočet pro příští rok.

Ministryně pro reformu Elena Boschiová na výsledek referenda na facebooku reagovala slovy: "Škoda, budeme pracovat, abychom prosadili rozpočet a sloužili institucím. Představovali jsme si to jinak, chtěli jsme zjednodušit instituce v Itálii a učinit z ní silnější evropskou zemi. Je to ale jinak, zvítězilo ne."

Chystané změn měly změnit postavení Senátu a Poslanecké sněmovny. Obě komory jsou v italském ústavním pořádku na stejné úrovni. Reforma měla oslabit roli Senátu prostřednictvím snížení počtu členů o jednu třetinu. Senát by také ztratil důležité pravomoci, nemohl by svrhnout vládu a při přijímání nových norem by měl znatelně slabší slovo.

Z neúspěchu referenda mají největší radost populisté z Hnutí pěti hvězd a Ligy severu a kritici Evropské unie . Ti vidí zamítavé stanovisko referenda také jako neúspěch EU. Média i analytici ale zdůrazňují, že nesouhlas s reformou nemusí znamenat nástup populistů. Spekulace, které zahrnují do důsledků referenda i rušení protiruských sankcí je velmi předčasné.