Izrael uvažuje o příměří, vyloučen prý ale není ani útok

Násilí v Izraeli

Násilí v Izraeli Zdroj: ctk

Užší izraelský kabinet dnes v noci pokračoval v jednání o egyptském návrhu příměří, který by měl zastavit raketové útoky na Izrael a bombardování pásma Gazy. Devět ministrů vlády Benjamina Netanjahua podle telavivského rozhlasu zvažuje dva scénáře - přijetí příměří navrhovaného Káhirou či naopak zahájení pozemního útoku na Gazu.

Izrael údajně žádá vyhlášení příměří na 24 až 48 hodin, během něhož by bylo možné dohodnout podmínky zastavení palby a příslušné mezinárodní záruky. Izrael by mohl v rámci příměří uvolnit blokádu pásma Gazy. Sám Netanjahu je podle izraelské televize spíš pro přijetí egyptského návrhu, a příměří by tak mohlo být vyhlášeno během příštích 24 hodin.

Podle televize Al-Arabíja by dohoda o příměří mohla být podepsána už během několika hodin. Hlavní zásady už jsou prý v podstatě dojednány, rozpory trvají ohledně konkrétního časového rámce. Zatímco Hamas trvá na okamžitém zastavení bojových operací, Izrael navrhuje nejprve zastavit palbu a až ve druhé etapě uvolnit blokádu Gazy. Egyptští zprostředkovatelé podle agentury AP navrhují nejprve zastavit raketové ostřelování a nálety a později dojednávat další podmínky.

O život přišlo přes sto lidí, polovina jsou civilisté

V pondělí zahynulo při izraelských útocích na Gazu 38 lidí, další dva Palestince zabil izraelský nálet dnes krátce po půlnoci. Od počátku izraelské ofenzívy zahynulo podle palestinských zdrojů 111 lidí, z toho 56 civilistů. Kolem 850 lidí bylo zraněno, mezi nimi 225 dětí. Na izraelské straně jsou tři mrtví a několik desítek zraněných.

Podle armádních expertů provedl Izrael od počátku operace 1350 leteckých úderů na Gazu, z pásma bylo na Izrael vystřeleno přes tisíc raket. V pondělí mířilo na Izrael 110 palestinských raket, z nichž ale žádná nezasáhla cíl. Přes 40 raket zlikvidoval izraelský protiraketový systém. Izrael uskutečnil v pondělí 80 náletů na Gazu.

Diplomatická roztržka mezi USA a Ruskem

Izraelsko-palestinské ostřelování se mezitím v pondělí stalo důvodem sporu mezi americkými a ruskými diplomaty. Důvodem byl marocký návrh prohlášení z minulého týdne, které varovalo před eskalací násilí na Blízkém východě. Ruský stálý zástupce v OSN Vitalij Čurkin obvinil „jistého stálého člena“ Rady bezpečnosti, že prohlášení zablokoval. Americká stálá zástupkyně Susan Riceová konstatovala, že USA nepodpoří žádný dokument, který by mohl ohrozit úsilí o dojednání příměří.

Čurkin uvedl, že Rusko předloží v Radě bezpečnosti rezoluci, která je závažnějším dokumentem než prohlášení. Rezoluce má vyzvat obě strany k ukončení palby a má podpořit regionální i mezinárodní snahu o ukončení konfliktu. Moskva ji údajně navrhne, pokud do středy nebude dosaženo shody o textu výzvy k zastavení nepřátelství.