Jaderný arzenál ve světě vzrůstá, varují odborníci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri Slama

Po středečním testu izraelské rakety, která by byla schopná zasáhnout Írán, pokračovalo ve čtvrtek ve zkoušce svého arzenálu Rusko. Tentokrát chtělo zjistit, zda lze prodloužit životnost rozšířené mezikontinentální balistické střely Topol-M (SS-27). Aktivity z posledních dnů tak odpovídají tvrzení Britsko-americké bezpečnostní informační rady (BASIC), podle které svět navzdory proklamacím o jaderném odzbrojování činí pravý opak.

Svět směřuje k nové éře globálního růstu jaderné síly, tvrdí studie. „Dlouhodobé modernizační či zlepšovací programy
jsou v plném proudu ve všech státech, které mají atomové zbraně,“ konstatují experti. Varovné podle nich navíc je, že v současnosti tímto arzenálem disponují i země v nejméně stabilních regionech. BASIC uvádí, že Spojené státy, které v současnosti mají v pohotovostním stavu kolem 2150 nukleárních hlavic, chtějí v příští dekádě za jadernou výzbroj utratit 700 miliard dolarů. Plány Ruska, jehož počet rozmístěných jaderných hlavic odhaduje studie na 4600, jsou podle rady skromnější. Do roku 2020 chce investovat zhruba desetinu amerických předpokládaných výdajů.

Moskva by ovšem mohla své úmysly přehodnotit. Ministr zahraničí federace Sergej Lavrov tento týden prohlásil, že pokud USA a NATO nezohlední ruské názory na chystaný protiraketový štít, mohou se dočkat vojenskotechnické odpovědi.
Čína a Indie, které mají v porovnání s USA a Ruskem jen zanedbatelný počet hlavic, rovněž zbrojí. Peking se v tuto chvíli soustředí například na ponorky, Dillí na rakety, které by byly schopné zasáhnout jak celý Pákistán, tak čínské hlavní město. Islámábád také nechce zůstat pozadu a prodlužuje dosah svých raket.

Právě Pákistán je přes všeobecně propíranou íránskou hrozbu podle některých expertů nejvíce rizikovou zemí z hlediska možného získání jaderných zbraní islámskými radikály. „Íránci mohou činit hrozivá prohlášení o zničení Izraele. Ale je to země s kultivovanými rozhodovacími strukturami a nějakým smyslem pro zodpovědnost za svůj blahobyt i celý region. Nejhorším scénářem v Pákistánu je ale naprostý chaos,“ citoval server EUobserver nejmenovaného amerického diplomata.

Obama chce vyvíjet tlak na Teherán

Prezident USA Barack Obama se včera shodl se svým francouzským protějškem Nicolasem Sarkozym na nutnosti vyvíjet na Írán tlak kvůli jeho jadernému programu. Podle něj stále představuje hrozbu, mezinárodní společenství má proto Teherán přinutit, aby objasnil své záměry.

Na Írán se prý chystá i Británie

Kromě informací, že se izraelský premiér Benjamin Netanjahu snaží ve svém kabinetu získat většinu pro možný útok na Írán, se objevily i zprávy, že se na tuto aktivitu připravuje také Británie. Londýn je totiž podle listu Guardian přesvědčen o tom, že by o protiíránské operaci mohl brzy rozhodnout Washington. Británie by mu prý v tomto případě byla ochotna pomoci.