Jak dál po fiasku Superligy. Manchester United či Arsenal mohou měnit majitele

Stadion Manchesteru United Old Trafford

Stadion Manchesteru United Old Trafford Zdroj: Profimedia.cz

Majitel Arsenalu Stan Kroenke se synem Joshem
Ed Woodward odstoupí na konci roku z pozice viceprezidenta Manchesteru United.
Bratři Glazerové Joel (vpravo) a Avram, jedni z majitelů Manchesteru United
Nigerijský podnikatel Aliko Dangote má zájem o koupi Arsenalu.
Majitel Liverpoolu John W. Henry čelí po krachu Superligy tlaku fanoušků.
6
Fotogalerie

Projekt nezávislé Evropské superligy, který měl majitelům dvanácti zúčastněných fotbalových klubů generovat rekordní částky, se zhroutil po dvou dnech. Může za to nejenom hrozba sankcí od UEFA a FIFA, ale i intenzivní odpor fanoušků, kteří vlastníkům klubů vyčetli chamtivost a špatnou komunikaci. Vztah mezi majiteli a fanoušky je teď výrazně otřesen. Především ti z ostrovů požadují odstoupení zainteresovaných majitelů a je možné, že někteří z nich po superligovém fiasku klub skutečně prodají.

Po 48 hodinách od oznámení vzniku ligy odstoupilo všech šest největších anglických týmů a brzy se mají přidat i španělské Atlético Madrid a Barcelona nebo italský Inter Milán. Zdaleka nejhůř přitom z celého podniku vyšli majitelé klubů, kteří podle fanoušků nezvládli komunikaci a účast v Superlize neoznámili ani vlastním manažerům a hráčům.

Ti se nakonec na sociálních sítích obrátili proti nim. Pro majitele přitom nic nekončí. Začínají se totiž zamýšlet nad tím, jestli pro ně pozice vlastníka klubu dává po krachu Superligy ekonomický smysl. 

Zatím nejvýrazněji se konec Superligy projevil ve struktuře severoanglického Manchesteru United. Krátce před oficiálním oznámením o vystoupení z projektu Superligy totiž rezignoval výkonný viceprezident Ed Woodward. Bývalý investiční poradce, který začínal svoji kariéru v PricewaterhouseCoopers a JP Morgan & Co., vstoupil do Manchesteru United v roce 2005 poté, co asistoval americkému podnikateli Malcolmu Glazerovi a jeho rodině při nákupu klubu.

Po úspěšném převzetí Manchesteru United byl Ed Woodward jmenován šéfem obchodu a za sedm let ve funkci dokázal více než zdvojnásobit roční komerční příjmy klubu: v roce 2005 činily 48,7 milionu liber, v roce 2012 už 117,6 milionu liber. Následně povýšil na viceprezidenta. 

Woodward, který by měl United opustit na konci letošního roku, je po celou dobu působení v klubu spjatý s rodinou Glazerů. Ta vlastní víc než 70 procent akcií klubu a při hlasování o klubových záležitostech tak operuje s pohodlnou většinou a klub fakticky ovládá. Rodina Glazerů je přitom už dlouhé roky terčem útoků fanoušků, kteří jí nemohou odpustit, že klub při převzetí v roce 2005 poprvé od třicátých let uvrhla do červených čísel.

Spekulace o možném prodeji se tak nešíří poprvé, po krachu Superligy jsou ale přece jenom ještě o něco intenzivnější. Podle novináře Sama Pilgera, který dřív pracoval pro Manchester United, jsou Glazerovi otřeseni ztrátou Eda Woodwarda a poté, co navíc přišli o šanci vydělat miliardy působením v Superlize, nemají motivaci klub dál vlastnit. Podle časopisu Forbes je současná hodnota Manchesteru United 3,06 miliardy liber.

Ještě více se mluví o prodeji londýnského Arsenalu. Ten vlastní americký miliardář Stan Kroenke, mimo jiné i majitel hokejového Colorada Avalanche, basketbalových Denver Nuggets nebo týmu amerického fotbalu Los Angeles Rams. Kroenke koupil deset procent akcií Arsenalu už v roce 2007 a od roku 2018 je výhradním vlastníkem klubu. Také on čelí celou dobu nevoli fanoušků, především kvůli nedostatečným investicím do kádru a neuspokojivým výsledkům.

O případném prodeji klubu se spekuluje stejně často jako o odchodu Glazerů z Manchester United. Arsenal je ale o krok dál. O jeho vlastnictví intenzivně usiluje nigerijský obchodní magnát a nejbohatší muž Afriky Aliko Dangote. Ten loni dokonce prohlásil, že až dokončí rozdělané projekty, k nimž patří stavba největší africké ropné rafinerie v Lagosu, uvolní si ruce pro vyjednávání s Kroenkem. Rafinerie by podle The African Report měla začít fungovat v první polovině letošního roku, takže odkupu Arsenalu ještě letos by teoreticky nemělo nic bránit.

Vlastnictví ostatních anglických klubů z velké šestky by se v nejbližší době měnit nemuselo, i když americká skupina FSG vedená Johnem W. Henrym, který vlastní mistrovský Liverpool, čelí po zpackaném startu Superligy velkému tlaku fanoušků.

V minulosti se mluvilo i o ruském oligarchovi a majiteli londýnské Chelsea Romanu Abramovičovi, který se v posledních sezonách přestal objevovat na domovském stadionu Chelsea a o klub prý začal ztrácet zájem. Možný prodej Chelsea ale několikrát odmítl, naposledy v roce 2019. 

Je teď otázkou, jestli se série rezignací a zvažovaných prodejů klubu přelije i do Itálie. Tam se zatím nejčastěji mluví o možném odchodu Andrey Agnelliho, výkonného ředitele Juventusu. Agnelli, který byl jedním s iniciátorů nové soutěže, už pro Reuters oficiálně oznámil, že se vznikem Superligy nepočítá.

Nejhodnotnější fotbalové kluby světa

 

Barcelona  3,46 miliardy liber
Real Madrid3,46 miliardy liber
Bayern Mnichov3,07 miliardy liber
Manchester United3,06 miliardy liber
Liverpool2,98 miliardy liber
Manchester City 2,91 miliardy liber
Chelsea2,33 miliardy liber
Arsenal2,04 miliardy liber
Paris Saint-Germain1,82 miliardy liber
Tottenham Hotspur1,67 miliardy liber

Pramen Forbes