Janukovyč podepsal amnestii pro zatčené demonstranty

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč podepsal zákon o amnestii pro demonstranty

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč podepsal zákon o amnestii pro demonstranty Zdroj: CTK

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč podepsal zákon o amnestii pro demonstranty
Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč podepsal zákon o amnestii pro demonstranty
Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč podepsal zákon o amnestii pro demonstranty
Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč podepsal zákon o amnestii pro demonstranty
Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč podepsal zákon o amnestii pro demonstranty
6
Fotogalerie
Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč podepsal zákon o amnestii pro demonstranty, kteří byli zatčeni během protivládních protestů. Výměnou za amnestii ale prezident požaduje vyklidit budovy úřadů, které demonstranti obsadili v Kyjevě a v regionech. Mají na to 15 dnů. Opozici přitom podmínky odmítá.

Ukrajinská armáda už vyzvala prezidenta, aby přijal opatření ke stabilizaci situace v zemi. Předáci protivládního odporu se zítra sejdou v Mnichově s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym.

Parlament, který ovládá Janukovyčova Strana regionů a její spojenci, odhlasoval prominutí trestů zadrženým demonstrantům ve středu. Opozice ale návrh odmítla podpořit. Nesouhlasila totiž s podmínkou, aby protestující opustili vládní budovy. Ty jim slouží jako řídící centra pro demonstrace i nouzové noclehárny. V Kyjevě jsou přinejmenším tři objekty, které poskytují klíčové zázemí pro demonstrace na ústředním náměstí Nezávislosti (Majdan).

Janukovyč tvrdí, že úřady už splnily všechny své závazky pro pokojné urovnání politické krize. Opozice ale soudí, že se Janukovyč snaží brát zatčené demonstranty za rukojmí. A trvá na jejich omilostnění bez jakýchkoliv podmínek.

Opozice dál chce Janukovyčovu demisi

Protesty v Kyjevě vyvolalo rozhodnutí prezidenta Janukovyče nepodepsat dohodu o přidružení k Evropské unii a sblížit se s Ruskem, které poskytlo půjčku na záchranu ukrajinských financí. Protesty si už vynutily odstoupení vlády, opozice ale žádá i demisi hlavy státu a vypsání předčasných prezidentských a parlamentních voleb.

Janukovyč přitom ve čtvrtek ohlásil, že onemocněl. Opozice ho ale podezírá, že hraje o čas a že se chce vyhnout dalším jednáním o řešení politické krize. Opakovaně varuje před hrozbou, že se režim pokusí vyřešit krizi silou. Jeden z opozičních předáků Arsenij Jaceňuk před třemi dny prohlásil, že trvá nebezpečí vyhlášení výjimečného stavu.

Ukrajina vře již dva měsíce, protesty si vyžádaly první oběti
21. listopadu - Ukrajinská vláda zastavila přípravy podpisu asociační dohody s EU. Předseda vlády Mykola Azarov zároveň vyzval k rozšíření hospodářské spolupráce s Ruskem. Parlament již předtím neschválil zákon umožňující léčbu vězněné expremiérky Julije Tymošenkové v zahraničí; vyřešení kauzy Tymošenkové byla jednou z podmínek EU pro podpis dohody.
24. listopadu - Desetitisíce lidí se v Kyjevě zúčastnily demonstrace „Za evropskou Ukrajinu“. Protesty pokračovaly i v následujících dnech a trvají dodnes.
25. listopadu - Ruský postoj k asociační dohodě mezi Ukrajinou a EU odmítli předseda EK José Barroso a prezident EU Herman Van Rompuy.
26. listopadu - Prezident Viktor Janukovyč a jeho ruský protějšek Vladimir Putin kritizovali EU kvůli jejímu postoji k Ukrajině.
27. listopadu - K demonstrantům se navzdory výhrůžkám ze strany ministerstva školství připojili studenti.
29. listopadu - Ukrajina na summitu Východního partnerství ve Vilniusu nepodepsala asociační dohodu s EU.
1. prosince - Na 100.000 přívrženců opozice, podle některých odhadů až 350.000, se v Kyjevě domáhalo odstoupení vedení země a vypsání předčasných voleb. Demonstranti obsadili radnici i sídlo odborů.
3. prosince - Vláda přestála pokus o vyslovení nedůvěry. Opozici chybělo 40 hlasů.
6. prosince - Prezident Janukovyč v Soči diskutoval s Putinem o připravovaném strategickém partnerství mezi oběma zeměmi.
8. prosince - V Kyjevě se shromáždily statisíce a podle některých zdrojů až milion účastníků protivládní demonstrace. V kyjevském štábu opozice se s opozičními vůdci Vitalijem Kličkem, Arsenijem Jaceňukem a Olehem Ťahnybokem setkala náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová. S opozicí se sešla také šéfka diplomacie EU Catherine Ashtonová, která předtím jednala s Janukovyčem.
11. prosince - Janukovyč po přímluvách Ashtonové vyzval opozici k dialogu.
14. prosince - Desítky tisíc lidí v Kyjevě podpořily snahu vlády o rozšíření hospodářských styků s Ruskem.
15. prosince - Brusel pozastavil jednání o smlouvě o přidružení Ukrajiny k EU.
16. prosince - Vůdce opozice Kličko se definitivně rozhodl kandidovat v prezidentských volbách v roce 2015.
17. prosince - Rusko výrazně snížilo cenu zemního plynu pro Ukrajinu a uvolnilo ve prospěch Ukrajiny ze svých devizových rezerv 15 miliard USD.
23. prosince - Prezident Janukovyč podepsal zákon o amnestii všech opozičních demonstrantů zadržených od 21. listopadu.
13. ledna - Soud potvrdil platnost ustanovení, podle něhož osoba se stálým bydlištěm mimo Ukrajinu není považována za osobu trvale žijící na jejím území. To by mohlo znemožnil účast v prezidentských volbách Kličkovi, který soud žádal o zrušení přijatého paragrafu daňového zákona.
16. ledna - Vládní většina protlačila při schvalování rozpočtu úpravu trestního zákoníku, která zpřísnila či zavedla postihy za účast na protestech u státních úřadů nebo za nepovolené stavby na veřejných místech. Prezident Janukovyč zákon podepsal 17. ledna.
22. ledna - Nová právní úprava namířená proti demonstrantům nabyla účinnosti. Z Kyjeva byli ohlášeni dva mrtví z řad opozičních aktivistů: jeden mladík podlehl střelnému zranění, druhý spadl ze třinácti metrů z ochozu stadionu Dynamo Kyjev. Policie začala odstraňovat barikády v metropoli.
24.ledna - Demonstrace se šíří do dalších měst
25. ledna - Úřady oznámily další oběť násilností - v metropoli zemřel demonstrant těžce zraněný ve středu 22. ledna. Šéfové opozice se znovu sešli s prezidentem, který nabídl opozičnímu předákovi Jaceňukovi, aby se stal premiérem. Kličko dostal nabídku na post vicepremiéra. Opozice návrh odmítla.
26. ledna - Demonstranti v Kyjevě získali pod kontrolu ministerstvo spravedlnosti a další dva vládní objekty.
27. ledna - Skončila okupace vládních objektů, prezident Janukovyč a opoziční předáci dospěli k dohodě o amnestii pro zatčené demonstranty a o zrušení kontroverzních zákonů. Opoziční předák Jaceňuk oficiálně odmítl Janukovyčovu nabídku na post předsedy vlády.
28. ledna - Parlament zrušil devět zákonů, které opozice, aktivisté i Evropská unie považovali za nedemokratické (přijaty byly 16. ledna). Ukrajinský premiér Mykola Azarov nabídl svou rezignaci, kterou prezident Janukovyč přijal.

Ukrajina: Vitalij Kličko je blízko knokautu Janukovyče

Analýza: Ukrajina Rusko potřebuje, krizí zasažená EU ji vlastně ani nechce

Analýza: Dělení Ukrajiny by bylo složité, jasné hranice neexistují