Japonci mají utrum. Soudní dvůr jim zakázal lov velryb

Velryba

Velryba Zdroj: eGuide Travel

Japonsko bude muset prozatím ukončit kritizovaný lov velryb u Antarktidy. Mezinárodní soudní dvůr OSN v Haagu dnes totiž došel k závěru, že lov těchto mořských savců Tokio neprovádí kvůli vědeckým účelům, jak tvrdí. Japonci se proto nyní musí podřídit závazku na zákaz komerčního lovu velryb, který dříve podepsalo. Už dříve přitom uvedli, že budou závěr mezinárodního soudu respektovat, což dnes rovněž potvrdili.

Žalobu na Japonsko podala v roce 2010 Austrálie, podle které japonské lodi loví velryby ke komerčním a ne k vědeckým účelům. Právě odkazem na „vědecký účel“ svých rybářských misí Japonsko argumentovalo, protože mu to dovolovalo zákaz lovu obejít. Japonsko se k moratoriu na komerční lov velryb z roku 1986 připojilo a pak využívalo výjimky, podle níž je lov k vědeckým účelům povolen.

Japonské velrybářské lodi v Jižním ledovém oceánu oficiálně operují na základě výzkumného programu Jarpa II. Ten má zjistit, zda se komerční lov velryb vyplatí a je udržitelný z hlediska životního prostředí. Výzkum se financuje z prodeje velrybího masa na japonském trhu.

Bez vysvětlení

Podle slovenského soudce Petera Tomky, který verdikt 16členného soudního sboru přečetl, Japonsko nedokázalo vysvětlit, proč v rámci programu loví obrovské množství kvůli masu ceněných plejtváků malých, ale nedokáže naplnit stanovené kvóty u plejtváka myšoka a keporkaka. Plejtváků malých Japonci každoročně uloví kolem 850, u plejtváka myšoka a keporkaka se ale ani neblíží odhadované kvótě 50 kusů za rok.

„Důkazy neprokazují, že obsah a aplikace programu jsou přiměřené jeho stanoveným cílům,“uvedl Tomka. „Ve světle faktu, že program JARPA II běží od roku 2005 a v jeho rámci bylo zabito asi 3600 plejtváků malých, se zdají být dosavadní vědecké výsledky skromné,“ dodal soudce.

Soud proto vydal nařízení, kterým pozastavuje povolení k lovu v antarktických vodách. Další povolení by Japonsko teoreticky mohlo získat v případě, že vědecký program předefinuje a prokáže, že má skutečně hmatatelné výsledky.

Japonsko: Respektujeme rozhodnutí soudu

Mluvčí japonského ministerstva zahraničí Norijuki Šikata sice uvedl, že Tokio je rozhodnutím soudu zklamané a lituje ho, ale bude se jím řídit. „Jako stát, který respektuje právo… a jako zodpovědný člen mezinárodního společenství se bude Japonsko soudním verdiktem řídit,“ citovala jeho slova agentura AP.

S velkým nadšením rozsudek naopak přivítala Austrálie a zástupci ekologických organizací, které proti lovu velryb bojují.

Lov velryb pro komerční účely je ve světě zakázán Mezinárodní velrybářskou komisí (IWC). Výjimku ze zákazu dostalo mimo jiné právě Japonsko, které smělo každoročně zabít několik stovek velryb pro „vědecké účely“. Japonské úřady tvrdí, že lovení kytovců je součástí japonské kultury. Kritici poukazovali na to, že maso usmrcených zvířat stejně vždy skončilo na stolech japonských labužníků.

Kromě Japonska výjimku z moratoria na zákaz lovu velryb využívají Island a Norsko. Japonsko bude nicméně dál moci lovit velryby v severním Pacifiku, kde funguje jeho druhý, menší údajně vědecký program zaměřený na lov velryb.