Japonci vystřelili do vesmíru prvního mluvícího robota

Mezinárodní vesmírná stanice ISS.

Mezinárodní vesmírná stanice ISS. Zdroj: CTK

Čtyřiatřicet centimetrů vysoký a jeden kilogram vážící robot Kirobo odstartoval v neděli z japonského kosmického centra Tanegashima směrem k mezinárodní orbitální stanici ISS, kam doletí příští pátek. Japonsky mluvící Kirobo má provést historicky první konverzaci mezi robotem a člověkem ve vesmíru.

Kirobo, jehož japonští vědci vybavili červenými botami a bílo-černým tělem, je vybaven technologií pro rozpoznání lidského hlasu a obličeje. Do vesmíru ho vynesla bezpilotní nákladní loď spolu tunami zásob a vybavení pro posádku ISS, informovala Japonská kosmická agentura.

Na orbitální stanici bude s robotem mluvit hlavně japonský astronaut Koichi Wakata, jehož odlet na ISS je spolu s dalšími šesti novými členy posádky stanice plánován na listopad.

ISS je v současné době jediná trvale obydlená vesmírná stanice. Její první díl byl vynesen na oběžnou dráhu v roce 1998. Astronauti na ní trvale žijí od listopadu 2000. Posádka má šest členů, obměňuje se každý půlrok. Stanice krouží na nízké oběžné dráze Země ve výšce kolem 400 kilometrů. Na stomiliardovém projektu (v dolarech) se podílí 15 zemí.

Japonský vesmírný robot KiroboJaponský vesmírný robot Kirobo | Profimedia.cz

Mluvícího Kiroba vyvinuli vědci z tokijské univerzity za podpory koncernů Toyota Motor a Denisu. Ve vesmíru zůstane až do konce roku 2014. Kirobo je navržen tak, aby mohl fungovat ve stavu beztíže. Jeho název je složeninou japonského slova Kibo (naděje) a robot.

Evropské kosmonautice se nikdy nedařilo lépe