Japonské firmy v Číně zastavují výrobu

Výroba počítačů v Číně

Výroba počítačů v Číně

Tisíce Číňanů dnes opět vyšly do ulic, aby se zúčastnily protijaponských protestů. Demonstrace pokračují už několik dní kvůli rozdmýchanému napětí kolem sporných ostrovů ve Východočínském moři a přiměly stovky japonských firem v Číně zastavit provoz. (Foto ČTK)
Dnes si ale Číňané připomínají i 81. výročí takzvaného Mukdenského incidentu, který byl záminkou k japonské invazi do Mandžuska před druhou světovou válkou.  (Foto ČTK)
Japonské velvyslanectví v Pekingu dnes znovu oblehly tisíce nespokojenců, kteří na zastupitelskou misi házeli láhve s vodou, vajíčka a jablka, mávali čínskými vlajkami, skandovali protijaponská hesla a požadovali bojkot japonského zboží. "Vyhlaďte všechny japonské psy," stálo na jednom z transparentů, které třímali demonstranti před ambasádou, již chrání čínská pořádková policie.  (Foto ČTK)
Obdobné protesty se konaly v Kuang-čou, Wen-čou, Šanghaji a dalších městech. V mnoha provinciích se v 09:18 místního času (03:18 SELČ) rozezněly sirény připomínající výbuch na japonské železniční trati nedaleko Mukdenu v Mandžusku z 18. září 1931, který provedli japonští vojáci, ale svedli ho na disidenty. Incident měl ospravedlnit následnou vojenskou invazi do Mandžuska.  (Foto ČTK)
Stávající nepokoje jsou největšími protijaponskými demonstracemi od roku 2005 a vyvstaly z rozhodnutí japonské vlády odkoupit tři z pěti největších ostrovů ve sporném souostroví, které Japonsko nazývá Senkaku a Čína Tiao-jü, od japonského soukromého vlastníka.  (Foto ČTK)
10
Fotogalerie
Sílící spory o ostrovy ve Východočínském moři mají negativní dopad na japonské firmy. Významné společnosti, jako Canon, Panasonic, Mazda, Nissan a Honda, se kvůli protijaponským náladám rozhodly dočasně přerušit výrobu v některých čínských továrnách. Svým zaměstnancům z císařství radí, aby se raději drželi doma.

Rozhodnutí firem vyvolaly největší protesty proti Japonsku za celé dekády. Jejich součástí byly násilné útoky na diplomatické mise, obchody, restaurace a pobočky automobilek. Toyota a Mazda tvrdí, že jejich prodejní místa ve městě Čching-tao jsou silně poškozená. Násilnosti se čekají i dnes, v den výročí začátku japonské okupace Mandžuska v roce 1931.

Japonské maloobchodní řetězce proto zavírají své supermarkety, výrobní firmy továrny. Na jak dlouho, není dopředu jasné. Honda zatím ohlásila dvoudenní odstávku, Mazda plánuje čtyřdenní pauzu. „Chci odjet. Protesty poblíž mého domu během víkendu byly děsivé,“ řekl Reuters představitel firmy Nissan, jenž si nepřál být jmenován.

Japonsko, Čína i Tchaj-wan se o ostrovy nazývané Senkaku či Tiao-jü dohadují delší dobu. Jsou sice neobydlené, ale předpokládá se, že se v jejich okolí nacházejí zásoby nerostných surovin. Vyostření sporu vyvolal nedávný krok Tokia, které se rozhodlo koupit tři z nich od byznysmena Kuniokiho Kurihary. Peking v odpovědi do oblasti poslal šest válečných lodí.

Kvůli současnému napětí panují obavy o budoucnost vzájemného obchodu, jenž loni dosáhl 345 miliard dolarů, a investic japonských firem v Číně. „Mohou zvažovat rozšíření výrobních operací do Thajska nebo dalších zemí, kde japonské investice uvítají daleko více,“ řekl BBC Shaun Rein z China Market Research Group v Šanghaji.

Lidový deník, orgán komunistické strany, varoval Tokio před neurčitou hospodářskou odvetou. Na internetu i v ulicích se však objevují jasné výzvy k bojkotu japonského zboží.