Japonské tresty za nelegální stahování: hrozí až dva roky natvrdo

stahování, internet

stahování, internet Zdroj: profimedia.cz

Japonsko míří do čela boje proti porušování autorských práv na internetu. Zavádí možnost velmi tvrdých trestů za nelegální stahování. Za získávání obsahu chráněného autorskými právy z webu hrozí japonským uživatelům až dva roky vězení a pokuta až do výše dvou milionů jenů (více než 500 tisíc korun). Vyplývá to ze změny zákona, který prosadila lobby japonského hudebního průmyslu, napsal zpravodajský server BBC News.

Do roku 2010 bylo v Japonsku nelegální pouze zpřístupňování chráněného obsahu. Za nelegální nahrávání copyrightem chráněných hudebních nahrávek, videí či filmů na internet hrozí v Japonsku až deset let vězení a pokuta do výše deset milionů jenů (více než 2,5 milionu korun).

Před dvěma lety bylo postaveno mimo zákon i stahování z internetu porušující copyright, konkrétní tresty se k němu nevázaly. To se teď změnilo a potrestán může být teoreticky i ten, u koho se najde byť jediná nelegálně stažená nahrávka.

Kritici nové úpravy ovšem míní, že snahy ochránců zákona by se měly nadále soustřeďovat na to, aby zastavily uživatele, kteří podobný materiál na internetu zpřístupňují; nikoli ty, kdo ho „pouze“ stahují.

Rozhodnutí japonských politiků vyvolalo i některé protesty – některé v ulicích, další formou kyberútoků na webové stránky japonských úřadů a nahrávacího průmyslu.

Podle objemu prodeje je Japonsko po Spojených státech druhým největším trhem pro hudbu na světě. Za zpřísnění trestů loboval japonský svaz nahrávacího průmyslu, podle kterého počet nelegálně stažených nahrávek desetinásobně přečísluje ty legálně pořízené.

Tažení proti porušování autorských práv na internetu se zintenzivňuje celosvětově. Offline je server Megaupload, Ukrajina uzavřela stránku pro sdílení BitTorrentů Demonoid, pod tlakem je Pirate Bay, jehož spoluzakladatel byl nedávno vydán z Kambodže do Švédska, kde byl hledán kvůli neodpykanému trestu vězení.

Snahy sladit protipirátské zákony celosvětově se ale zatím nedaří. Například Evropský parlament v červenci zamítnul mezinárodní smlouvu proti padělatelství ACTA.

Podle obhájců smlouva ACTA zamezí počítačovému pirátství, nelegálnímu kopírování či přílivu padělaného zboží na evropské trhy. Odpůrci však tvrdí, že dokument naruší svobodu na internetu a volný přístup k informacím.