Japonský soud zprostil viny tři bývalé vedoucí pracovníky jaderné elektrárny Fukušima

Jaderná elektrárna Fukušima

Jaderná elektrárna Fukušima Zdroj: ČTK

Fukušima osm let po jaderné havárii připomíná město duchů
Fukušima osm let po jaderné havárii připomíná město duchů
Fukušima osm let po jaderné havárii připomíná město duchů
Fukušima osm let po jaderné havárii připomíná město duchů
Fukušima osm let po jaderné havárii připomíná město duchů
49
Fotogalerie

Soud v Tokiu zprostil viny tři bývalé vedoucí pracovníky společnosti TEPCO, provozovatele jaderné elektrárny Fukušima. Byli obžalovaní z nedbalosti v souvislosti s havárií v této elektrárně z března 2011.

Elektrárnu 11. března 2011 zatopila ničivá přívalová vlna cunami způsobená mimořádně silným zemětřesením. Ve Fukušimě přírodní katastrofa vyřadila z provozu chladicí systémy atomové elektrárny, jádra tří reaktorů se roztavila a do vzduchu, půdy a do moře se uvolnily radioaktivní částice.

Jednalo se o největší jaderné neštěstí ve světě od havárie v ukrajinském Černobylu v roce 1986. Únik radiace ve Fukušimě si vyžádal evakuaci asi 160 tisíc osob.

V důsledku neštěstí v jaderné elektrárně nikdo přímo nezemřel, více než 40 nemocničních pacientů ale přišlo o život kvůli urychlené přepravě z postižené zóny. Třináct lidí navíc utrpělo zranění při explozích vodíku v elektrárně.

V souvislosti s katastrofou ve Fukušimě byli souzeni nyní 79letý Cunehisa Kacumata, který byl v době neštěstí předsedou firmy TEPCO, a dva tehdejší místopředsedové Sakae Muto (69) a Ičiró Takekuro (73). Bývalí manažeři podle obvinění ignorovali informace o možné silné vlně cunami a zanedbali potřebná bezpečnostní opatření, což vedlo k úmrtí 44 osob. Prokuratura pro každého z nich požadovala pětileté vězení.

Prokurátoři poukazovali na to, že vedoucí pracovníci firmy TEPCO měli dlouhodobě přístup k údajům a vědeckým studiím varujícím, že by elektrárnu mohla zasáhnout obří přívalová vlna přesahující deset metrů. Jako jeden z důkazů předložili elektronickou korespondenci mezi bezpečnostními experty a oběma viceprezidenty TEPCO, z níž údajně vyplývalo, že si byli vědomi potřeby dodatečných opatření na zabezpečení elektrárny před cunami. Vedení společnosti ale prý předložené důkazy ignorovalo a bezpečnostní opatření neposílilo.

Proces začal předloni v červnu. Během prvního soudního jednání se muži omluvili za nesnáze, které havárie způsobila, vinu však přijmout odmítli. Podle obhajoby nemohli tušit, že cunami povede až k roztavení jádra reaktorů, jelikož dopady katastrofy takových rozměrů nebyly dopředu jasné ani odborníkům.

Dnes tokijský soud trojici manažerů zprostil viny. Soudce Keniči Nagafuči své rozhodnutí zdůvodnil tím, že cunami je nepředvídatelný jev. Navíc podle něj není jasné, zda by se firmě TEPCO podařilo včas dokončit doporučená preventivní opatření, i kdyby úder mohutné přívalové vlny očekávala.

Osvobozující verdikt v případu se obecně očekával. Prokuratura původně nechtěla vůbec proti šéfům TEPCO vznést obvinění kvůli nedostatku důkazů. O tom, že manažeři stanou před soudem, nakonec rozhodl zvláštní výbor občanů.

Před soudní budovou se dnes shromáždilo několik desítek obyvatel vystěhovaných kvůli fukušimské katastrofě z domovů a dalších protestujících, kteří vyjadřovali nespokojenost s osvobozujícím verdiktem. Manažeři TEPCO jsou jedinými fyzickými osobami, které byly v souvislosti s jaderným neštěstím trestně stíhány.

Zemětřesení a následná přívalová vlna cunami připravily 11. března 2011 v Japonsku o život téměř 19 tisíc lidí. 

Prohlédněte si Namie. Sídlo v prefektuře Fukušima, kterému se přezdívá „město duchů“: