Je prý moc drahá. Trump oznámil odstoupení od pařížské klimatické dohody

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: ČTK

Spojené státy odstoupí od pařížské dohody o klimatu, kterou v roce 2015 podepsalo 195 zemí. Dlouho očekávaný krok dnes oznámil prezident Donald Trump, který smlouvu kritizoval již od loňské předvolební kampaně. Dohoda je podle něho pro Američany neúnosně drahá. Washington začne vyjednávat o smlouvě nové, která by byla k obyvatelům USA spravedlivější, dodal šéf Bílého domu.

Na Trumpovo prohlášení už zareagoval jeho předchůdce v Bílém domě Barack Obama. Podle něj nová administrativa tímto krokem zahazuje budoucnost. Bývalý prezident zároveň podle agentury Reuters vyjádřil přesvědčení, že se státy USA, města a firmy vzepřou tomuto kroku a vyvinou ještě více úsilí k ochraně planety.

Miliardář a majitel automobilky Tesla Elon Musk v reakci oznámil odstoupení z prezidentových ekonomických poradních sborů.

Evropská unie jednostranného rozhodnutí lituje, uvedl eurokomisař pro opatření v oblasti klimatu a energetiky Miguel Arias Cañete. Svět podle něj může v boji s klimatickými změnami i nadále počítat s evropským vedením.

Zástupce komise v prohlášení uvedl, že EU po americkém kroku posílí svá stávající partnerství a bude hledat nová od největších světových ekonomik po nejmenší ostrovní státy, které jsou klimatickými změnami ohrožené.

Pařížská dohoda si za hlavní cíl klade prostřednictvím omezení emisí skleníkových plynů udržet zvyšování teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia v porovnání s teplotou v předindustriálním období. Podle Trumpa za to USA platí neférově vysokou cenu proti dalším zemím.

"Odstupujeme, ale zahájíme vyjednávání a uvidíme, jestli dospějeme ke spravedlivé dohodě. Pokud ano, bude to skvělé. Jestli ne, také to půjde," prohlásil Trump před skupinou aplaudujících příznivců v Růžové zahradě Bílého domu. "Byl jsem zvolený v Pittsburghu, ne v Paříži," uvedl prezident. V tomto průmyslovém městě ovšem v amerických prezidentských volbách vyhrála Hillary Clintonová.

Nedlouho před dnešním Trumpovým vystoupením se jej od široce kritizovaného kroku snažil odradit generální tajemník OSN António Guterres či někteří západní představitelé. Výzvu s žádostí o zachování dosavadního stavu mu zaslaly rovněž dvě desítky velkých amerických podniků především z oblasti technologií.