Jeb Bush restartuje prezidentskou kampaň s knihou odpovědí „na všechno“

Jeb Bush během prezidentské kampaně

Jeb Bush během prezidentské kampaně Zdroj: ctk/ap

Republikánský uchazeč o Bílý dům Jeb Bush se po krátké pauze znovu pustil do boje o hlasy voličů. Syn a bratr dvou někdejších prezidentů má co dělat, aby se zbavil nelichotivého spojení se svými předchůdci, způsobeného hlavně jejich zapojením do válek v Iráku. Dnes vyrazil do dalšího kola kampaně se sloganem „Jeb to dá do pořádku”. Zároveň zveřejnil více než sedmisetstránkovou e-knihu „Odpověz na všechno“.

Výkon Jeba Bushe v debatě republikánských kandidátů minulý týden způsobil propad jeho preferencí. Politik se ale nevzdává a vyráží na turné, jehož první zastávkou je město Tampa na Floridě. Podle amerických médií hodlá zaujmout voliče pozitivní kampaní a ve svém projevu připomene své úspěchy z doby, kdy na Floridě působil jako guvernér. Volební materiály mluví o „odmítnutí soupeřivého pesimismu Obamovy éry ve prospěch vedení, které dokáže řešit problémy“.

Se svým poselstvím pak zamíří Bush do Jižní Karolíny a do New Hampshiru. Jeho cesta je ve virtuálním světe internetu doplněna vydáním zmíněné knihy, jež je vlastně výběrem z Bushovy e-mailové korespondence z doby, kdy byl floridským guvernérem. Mezi témata dotazů patří vše od daní přes školskou reformu až po vypořádání se s následky hurikánu.

Jak prozrazují ukázky z knihy, má Bush smysl pro humor a mezi zveřejněné otázky patří i jedna od devítileté dívky, která píše: „Nesnáším hodiny klavíru. Můj učitel smrdí jako mrtvý aligátor.“ Politik dívce moudře odpověděl: „Taky jsem se učil hrát na klavír. Bylo to náročné a nebavilo mě to. Ani jsem nebyl nijak zvlášť dobrý. Ale víš, co ti řeknu? Naučilo mě to disciplíně, která se mi v dospělosti hodila.“

Žádné vyhánění přistěhovalců

Z korespondence je také jasně vidět, že Bush už před lety podporoval vstřícnější imigrační politiku. To je v ostrém kontrastu k postojům kontroverzního kandidáta Donalda Trumpa, který hlasitě propaguje deportaci jedenácti milionů mexických nelegálních přistěhovalců a postavení plotu po celé jižní hranici Spojených států.

„Je třeba hranici lépe zabezpečit,“ připouští Bush. „Ale představa, že budeme kriminalizovat lidi, kteří zde už žijí a přispívají k našemu pokroku, je naprosto zcestná,“ dodává.