Jednání o Řecku skončilo bez dohody. Sejdou se lídři eurozóny

řecký ministr financí Janis Varufakis na lucemburském jednání euroskupiny

řecký ministr financí Janis Varufakis na lucemburském jednání euroskupiny Zdroj: ctk/AP

Prezidenti a premiéři zemí platících eurem se kvůli vrcholící řecké krizi mimořádně sejdou v pondělí večer v Bruselu. Schůzku svolal předseda Evropské rady Donald Tusk poté, co dnes bez výsledku skončilo jednání ministrů financí eurozóny v Lucemburku. Ministři i zástupci Evropské komise dnes dali jasně najevo, že je nejvyšší čas, aby Atény začaly o situaci skutečně velmi vážně diskutovat.

„Je čas naléhavě probrat řeckou situaci na nejvyšší politické úrovni,“ komentoval Tusk své rozhodnutí. Jednání šéfů eurozóny obvykle připravuje schůzka jejich ministrů financí, je tedy velmi pravděpodobné, že se ministři 19 zemí po dnešku sejdou před pondělním večerním summitem eurozóny ještě jednou.

V Lucemburku nenašli řešení přesto, že řecký ministr Janis Varufakis své kolegy seznámil s pěti stránkami nových návrhů Atén. Večer na tiskové konferenci Varufakis vysvětlil, že navržené kroky mají zvýšit důvěru partnerů v Řecko.

Varufakisovy návrhy neoslnily

Patří mezi ně například automaticky spouštěná rozpočtová brzda, ale především plán na vyřešení dlouhodobého problému řeckých dluhopisů ve výši 27 miliard eur (asi 729 miliard korun) u Evropské centrální banky (ECB) jeho převedením do účetnictví Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) čímž by se Řecku prodloužila doba na splacení tohoto dluhu.

Varufakisovy návrhy ale zjevně jeho evropské partnery neoslnily. Slovenský ministr Peter Kažimír například poznamenal, že nebylo možné vyhodnotit, to je podle něj práce pro experty.

Míč je řecké straně

Rozchod bez dohody nejprve oznámil místopředseda Evropské komise pro euro Valdis Dombrovskis. Na tiskové konferenci to pak potvrdil šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem z Nizozemska s tím, že řešení teď není v dohledu.

„Je stále možné dohodu nalézt a prodloužit stávající program před koncem měsíce. Ale míč je jasně na řecké straně kurtu, musí se chopit této poslední příležitosti,“ prohlásil Dijsselbloem pouhých 12 dní před tím, než nynější program skončí. Případnou dohodu ještě musí potvrdit parlamenty v některých zemích eurozóny.

Dohoda bude muset být věrohodná, pokud se týká udržitelnosti řeckých veřejných financí, i důvěryhodnosti eurozóny jako celku, uvedl dnes Dijsselbloem. Základem pro diskusi je podle něj nadále domluva eurozóny z konce února o prodloužení stávajícího záchranného programu pro Řecko.

Odmítání podmínek

Atény odmítají podmínky, které jeho věřitelé, tedy Mezinárodní měnový fond, Evropská centrální banka a Evropská komise, požadují jako základ pro uvolnění zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard korun) z dříve dohodnutého záchranného programu.

Bez těchto peněz Řecku hrozí, že po konci programu, tedy už od 1. července, bude v platební neschopnosti. Věřitelé zase nesouhlasí s protinávrhem řecké strany.

„Je třeba obnovit dialog s dospělými v místnosti,“ komentovala dnešní jednání na tiskové konferenci velmi ostře šéfka MMF Christine Lagardeová. Už dříve dnes uvedla, že fond nedá Aténám více času na splacení zhruba 1,6 miliardy eur (43,6 miliardy korun), které má řecká strana poslat do konce měsíce.

Eurokomisař pro hospodářské záležitosti Pierre Moscovici připomněl, že s Řeckem se neúspěšně diskutuje už pět měsíců. „Je v zájmu všech, abychom projekt eura udrželi pohromadě,“ upozornil.

Zablokovaná situace ale podle něj trvá už několik týdnů, na tahu jsou nyní Atény. „Jsme ve velmi složité a znepokojivé situaci. Víme, že konečný termín je 30. června. Na to, abychom se vyhnuli nejhoršímu mnoho času nezbývá… Blížíme se do koncovky,“ varoval eurokomisař.

Prodloužení pomoci Řecku bez účasti MMF
Mezinárodní věřitelé hodlají Řecku předložit konečný návrh na odvrácení platební neschopnosti země, v jehož rámci by se současný záchranný program prodloužil do konce roku. Na financování programu by se však přestal podílet Mezinárodní měnový fond. Tvrdí to německý list Die Zeit s odvoláním na zdroje obeznámené s jednáním. Nejmenovaní evropští diplomaté agentuře Reuters nicméně řekli, že zpráva listu nemá nic společného s realitou.
Podle listu Die Zeit by mělo být ke splácení řeckých závazků u MMF a Evropské centrální banky (ECB) v příštích měsících využito zbývajících deset miliard eur (272 miliard korun) z peněz, které byly určeny na rekapitalizaci řeckého bankovního sektoru.
V návaznosti na prodloužení nynějšího záchranného programu by měl být podle listu schválen další program v řádu desítek miliard eur. Na tom by se prý MMF podílel pouze v případě, že by Evropa přistoupila na seškrtání řeckých dluhů.