Jemenský prezident definitivně odstoupil, nepokoje neutichly

Jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih.

Jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih. Zdroj: wikimedia.org

Jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih dnes v Saúdské Arábii podepsal s opozicí a Radou pro spolupráci v zálivu dohodu (GCC), která jej s konečnou platností zbavuje moci. Protestující v ulicích hlavního města Jemenu Saná ale Salíhovi nevěří.

Zemí na jihu Arabského poloostrova zmítá přes deset měsíců politická krize, která ji dostala na pokraj občanské války. Salíh během této doby svůj odchod do ústraní slíbil již třikrát, pokaždé ale na poslední chvíli změnil názor.

Podle plánu GCC předá Sálih svůj úřad po 33 letech nepřetržité vlády viceprezidentovi Abdarovi Rabbú Mansúrovi Hádímu, který spolu se zástupci opozice vytvoří novou vládu a do tří měsíců uspořádá předčasné prezidentské volby. Sálihovi a členům jeho rodiny, kteří stojí v čele jemenských ozbrojených složek, smlouva zaručuje beztrestnost.

Zdroje agentury AFP tvrdí, že Sálih bude moci ještě 90 dní používat čestný titul prezidenta, poté jím bude na přechodné dvouleté období zvolen Hádí.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun uvedl, že Sálih v nejbližších dnech odletí na léčení do New Yorku. Bude se zde zotavovat ze zranění, která utrpěl při červnovém atentátu poté, co naposledy odmítl odstoupit.

Střety vládních jednotek s ozbrojenci vlivných kmenových vůdců dnes v Saná pokračovaly navzdory tomu, že odchod Sáliha byl hlavním požadavkem opozice. Nepokoje jsou podle agentury Reuters hlášeny i z města Taíz na jihu Jemenu. Při protestech od února zemřelo přes 950 lidí a zraněno jich bylo nejméně 25 tisíc.