Jižní Korea pořádala armádní cvičení, KLDR jí pohrozila „nelítostnou odvetou“

Korejští mariňáci

Korejští mariňáci Zdroj: ctk/ap

Jižní Korea podnikla velké vojenské manévry s ostrou palbou v blízkosti námořní hranice s KLDR, navzdory varování svého severního souseda, jenž jí pohrozil "nelítostnou" odvetou. Cvičení se konalo ve Žlutém moři a mělo připomenout severokorejské ostřelování jednoho z místních jihokorejských ostrovů Jonpchjong, sdělilo jihokorejské ministerstvo obrany. Při ostřelování před pěti lety zahynuli čtyři Jihokorejci.

Mezi čtyřmi oběťmi severokorejského ostřelování z 23. listopadu 2010 byli dva jihokorejští vojáci a dva civilisté. Střelba byla jedním z nejvážnějších pohraničních incidentů od korejské války (1950-1953) a vyvolala krátkodobě obavy z vypuknutí nového konfliktu. KLDR tvrdí, že byla k palbě vyprovokována jihokorejskými testovacími střelami, jež dopadaly do sporných vod.

Soul v posledních letech pořádal v době výročí incidentu poblíž mezikorejské hranice ve Žlutém moři manévry s ostrou palbou jako demonstraci síly. Severní Korea v neděli Jižní Koreu varovala, že přistoupí k „nelítostné“ odvetě, pokud jihokorejské střely dopadnou do severokorejských vod. AFP nicméně připomněla, že Pchjongjang přichází s podobnými slovními výhrůžkami poměrně často, aniž by je naplnil.

Námořní hranice mezi oběma Korejemi byla vytyčena OSN bez souhlasu Pchjongjangu na konci Korejské války v roce 1953

Jižní Korea si výročí severokorejské palby dnes připomněla rovněž u válečného pomníku v Soulu slavnostním obřadem, kterého se zúčastnily tisíce vládních představitelů, vojáků a dalších lidí.

Zástupci KLDR a Jižní Koreje mají ve čtvrtek jednat o zmírnění napětí na Korejském poloostrově. Uspořádat schůzku navrhl minulý týden Pchjongjang a Soul jeho nabídku přijal. Chystané jednání by údajně mohlo připravit setkání vysokých činitelů obou zemí.

Námořní hranice mezi oběma Korejemi byla vytyčena OSN bez souhlasu Pchjongjangu na konci Korejské války v roce 1953. Severní Korea, která kvůli svým opakovaným jaderným a raketovým zkouškám čelí sankcím OSN, zůstává s Jižní Koreou technicky ve válečném stavu. Jejich vzájemný konflikt z let 1950-1953 byl totiž ukončen pouze příměřím, nikoli řádnou mírovou smlouvou.