Jména agentů i tajná letadla: sedm tajemství, která se dozví Donald Trump

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: Reuters

Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
8
Fotogalerie

Spojené státy investují obrovské částky na to, aby si udržely zpravodajský náskok před zbytkem světa. Ten je spojený s mnoha tajnými informacemi, které se nyní dostávají do rukou nově zvoleného prezidenta Donalda Trumpa. 

I když jejich rozsah není z povahy věci veřejnosti známý, dá se alespoň částečně zjistit díky práci novinářům, soudním sporům a zpřístupněným historickým archivům. Jejich přehled přinesl server Politico. Ten si zároveň pokládá otázku, jak s takovými informacemi Trump vzhledem ke svému dosavadnímu chování bude nakládat.

Seznam cílů pro drony

Americký prezident musí odsouhlasit útoky proti konkrétním osobám, které provádí tajná služba CIA a ministerstvo obrany. George Bush mladší a Barack Obama schválili řadu takových útoků na teroristy v Pákistánu, Somálsku, Jemenu, Iráku a Afghánistánu. Trump spolu s viceprezidentem Mikem Pencem budou moci sledovat záběry z těchto útoků.

Tajné operace

Nová hlava státu bude vědět, co všechno dokáže Národní bezpečnostní agentura a jak probíhají konkrétní zpravodajské operace.

Tajní agenti

Donald Trump si může vyžádat informace o tom, které zahraniční představitele platí americké tajné služby. I když se tohoto práva američtí prezidenti většinou zdrželi, může ho Trump využít. Například prezident Jimmy Carter tak zjistil, že Spojené státy platily jordánskému králi Husajnovi miliony dolarů za to, aby spolupracoval ve prospěch amerických zájmů.

Jaderné zbraně

Ministerstvo energetiky dodá nové hlavě států informace o americkém programu jaderných zbraní, jejich stavech, účinnosti, technologických specifikacích a procesu spuštění takzvané jaderné triády – bombardérů, ponorek a sil s nukleárními hlavicemi.


Vše o Donaldu Trumpovi čtěte zde >>>


 

Špionážní satelity a tajné letouny

Trump si může vyžádat informace ze špionážních družic, které jsou podle dostupných zpráv mnohem pokročilejší, než si široká veřejnost uvědomuje. V amerických silách navíc existuje mnoho utajených letounů, příkladem může být „neviditelná“ verze vrtulníku Black Hawk, která se dostala na veřejnost až po havárii během zabití teroristického vůdce Usámy bin Ládina. Podle expertů můžou být takových strojů desítky.

Tajná legislativa

Tajné prezidentské direktivy dotýkající se národní bezpečnosti můžou zůstat v utajovaném režimu i několik desítek let, přístup k nim nemají ani zákonodárci z Kongresu. Týkají se jaderných zbraní, kontinuity vládnutí nebo boje s terorismem.

U některých z nich je jediným důkazem o jejich existenci je chybějící pořadové číslo – například prezident Barack Obama někdy mezi 17. lednem 2014 a 25. červnem 2015 musel vydat tajné prezidentské nařízení s číslem 29. Podle serveru USA Today Obama do loňského roku takových utajených nařízení vydal celkem 19.

Zprávy o boji proti terorismu

Prezident bude dostávat pravidelné informace o jednotlivých pokusech o teroristický útok a podezřelých.

Osobní životy státníků

CIA a Národní bezpečností úřad dodávají Bílému domu a vysoce postaveným diplomatům informace o drogových závislostech, sexuálních preferencích nebo podezřeních z korupce vrcholných státníků cizích zemí, osobností světa byznysu a dalších prominentních osob.