Jsme zodpovědnou jadernou velmocí a mírumilovnou zemí, zní z KLDR

Lidé oslavují raketový test KLDR

Lidé oslavují raketový test KLDR Zdroj: ČTK

Severní Korea je zodpovědnou jadernou velmocí a mírumilovnou zemí, která pro ochranu míru ve světě učiní vše. Po nejnovější severokorejské zkoušce balistické rakety to oznámila státní televize KLDR. Zároveň uvedla, že vůdce Kim Čong-un k rozkazu, kterým test povolil, napsal, aby vypuštění střely bylo provedeno s odvahou.

"S odvahou ji odpalte za stranu a vlast!" napsal Kim v instrukcích k rozkazu. Uvedl také, že schvaluje, aby se start uskutečnil dnes za úsvitu místního času (úterý večer SEČ). Severokorejská televize zveřejnila i fotografii, na které Kim dokument podepisuje.

Severokorejská tisková agentura KCNA napsala, že odpálení rakety s hrdostí demonstrovalo, že země konečně naplnila velký historický cíl v podobě vytvoření jaderných sil.

Média KLDR po testu hovoří o tom, že Pchjongjang je zodpovědnou jadernou velmocí a že mu jde o udržení míru a stability ve světě.

Zpráva KCNA pak severokorejský zbraňový arzenál označila za obranný proti americké imperialistické politice jaderného vydírání a uvedla, že KLDR nepředstavuje hrozbu pro žádnou zemi, pokud nebudou porušovány severokorejské zájmy.

Výběr základních údajů o severokorejských balistických raketách:
- Přesné údaje o počtu raket, které KLDR má, nejsou oficiálně k dispozici. Podle odhadů z roku 2015 vlastní Korejská lidová armáda (KLA) přes 1000 raket různého typu.

- Balistická střela je strategická raketa schopná dopravit s vysokou přesností na různou vzdálenost bojovou hlavici, vybavenou konvenční výbušninou nebo častěji jadernou nebo termonukleární náloží.

- Tyto rakety se dělí na střely krátkého, středního a dlouhého doletu. Střely krátkého doletu mají dolet maximálně 1000 kilometrů, ale často i jen několik set kilometrů; mezikontinentální střely dlouhého doletu pak mohou za určitých podmínek dosáhnout vzdálenosti kolem 6000 kilometrů.

- Mezi typy raket, které KLDR již letos vyslala, patří raketa krátkého doletu Scud, raketa středního doletu Pukguksong-2, raketa krátkého až středního doletu KN-17 či rakety středního až dlouhého doletu Hwasong-12, Hwasong-14 a Hwasong-15.

- Severní Korea několikrát neúspěšně testovala obávanou dvoustupňovou mezikontinentální balistickou raketu Tepodong-2, která by podle odhadů mohla s doletem přes 6000 kilometrů teoreticky ohrozit také americký stát Aljaška. Při prvním testu v červenci 2006 letěla asi 40 sekund a pak explodovala.

- V dubnu 2009 se severokorejská raketa neúspěšně pokusila vynést na oběžnou dráhu komunikační družici Kwangmjongsong-2. Letěla asi 3000 kilometrů, než spadla do moře. V prosinci 2012 KLDR vypustila balistickou raketu Unha-3, což je verze Tepodong-2, která vynesla na oběžnou dráhu družici Kwangmjongsong-3. Raketa se ale podle expertů nevrátila do zemské atmosféry.

- Loni v srpnu Severní Korea odpálila směrem na východ balistickou raketu, která podle USA a Japonska dopadla do japonských výsostných vod. Raketa urazila 1000 kilometrů.

- Začátkem letošního července KLDR vůbec poprvé úspěšně vyzkoušela mezikontinentální balistickou raketu. Střela Hwasong-14 letěla 39 minut, dosáhla výšky 2802 kilometrů a dopadla do Japonského moře. Otestovaná raketa může být podle analytiků schopna zasáhnout Aljašku (střízlivé odhady stanovily dosah na 6700 kilometrů).

- Koncem července KLDR potvrdila odpálení další mezikontinentální rakety. Test podle Severokorejců prokázal, že mají na dostřel celé území USA. Pchjongjang uvedl, že raketa letěla 47 minut a urazila 998 kilometrů. Podle expertů by raketa mohla zasáhnout Los Angeles i další velká města v USA.

- V polovině září KLDR odpálila již šestou raketu, která přeletěla Japonsko a doletěla ze všech nejdále - údajně překonala vzdálenost 3700 kilometrů. Poprvé severokorejská raketa přeletěla japonské území v roce 1998, podruhé v roce 2009, potřetí v prosinci 2012, počtvrté v únoru 2016, popáté koncem letošního srpna (tehdy se jednalo o raketu Hwasong-12 schopnou nést jadernou nálož).

- Rada bezpečnosti OSN v září schválila nové sankce proti Severní Koreji kvůli šestému a dosud nejsilnějšímu jadernému testu, který země provedla 3. září. Rezoluce je již devátou svého druhu od roku 2006. Kýžený účinek ale neměla žádná z nich. KLDR naopak dříve pohrozila plánem útoku na americký tichomořský ostrov Guam.

- Vývoj raket v KLDR začal v 70. letech, do země byly dodávány sovětské rakety R-300 Elbrus (SS-1 či Scud-B) o doletu 300 kilometrů. Na jejich základě severokorejští inženýři začali vyvíjet vlastní rakety a na severovýchodním pobřeží země vybudovali střelnici Musudan. V roce 1984 KLDR poprvé otestovala raketu Hwasong-5 (Scud-B).

- USA a spojence nejvíce znepokojují rakety dlouhého doletu KN-14 a KN-08, které by se mohly dostat do vzdálenosti až 11.500 kilometrů.

- Současný severokorejský vůdce Kim Čong-un otestoval za necelých šest let svého vládnutí přes 80 balistických střel. To je více, než kolik jich za své vlády vyslali jeho otec Kim Čong-il a děd Kim Ir-sen dohromady.