Kampaň za zrušení jaderných zbraní ICAN získala letošní Nobelovu cenu za mír

ICAN

ICAN Zdroj: Reuters

Letošní Nobelovu cenu za mír získala Mezinárodní kampaň za zrušení jaderných zbraní (ICAN). Dostala ji za upozorňování na nebezpečí jaderných zbraní a podporu úsilí OSN o dojednání dohody zakazující jaderné zbraně, zdůvodnil dnes své rozhodnutí norský Nobelův výbor. Ředitelka skupiny Beatrice Fihnová ocenění chápe jako vzkaz jaderným mocnostem.

ICAN ocenění dostala za upozorňování na "katastrofické humanitární důsledky jakéhokoli použití jaderných zbraní a za své průkopnické úsilí o dosažení smluvního zákazu takových zbraní", uvedla předsedkyně Nobelova výboru Berit Reissová-Andersenová ve zdůvodnění rozhodnutí.

Šéfku ICAN Beatrice Fihnovou podle Reissové-Andersenové udělení Nobelovy ceny potěšilo. Fihnová prohlásila, že udělení ceny ICAN "vysílá vzkaz" státům disponujícím jadernými zbraněmi. Prostřednictvím agentury Reuters pak vzkázala americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi a severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi, že jaderné jsou "ilegální". "Jaderné zbraně jsou ilegální. Hrozba použitím jaderných zbraní je ilegální. Držení, vlastnění jaderných zbraní a vývoj jaderných zbraní jsou ilegální a musejí být zastaveny," prohlásila Fihnová.

Mluvčí ICAN Daniela Varanová Reuters řekla, že organizace má nesmírnou radost a že jde o "velké uznání práce, kterou bojovníci (za jaderné odzbrojení) vykonali", zvláště pak lidé známí pod označením "hibakuša", tedy ti, kteří přežili shození atomových bomb na města Hirošima a Nagasaki. "Jejich svědectví byla zásadní pro tak úžasný úspěch," řekla Varanová.

Udělení Nobelovy ceny za mír osobám nebo organizacím usilujícím o omezení jaderné hrozby se očekávalo. Za favority na zisk ocenění však byli pokládáni vyjednávači, kteří v roce 2015 pomohli uzavřít dohodu s Teheránem o omezení jaderného programu Íránu výměnou za zrušení hospodářských sankcí namířených proti němu, tedy šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová, bývalý šéf americké diplomacie John Kerry a íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf.

ICAN je světovou koalicí nevládních organizací, které usilují o naplnění úmluvy o zákazu jaderných zbraní, již letos v červenci na půdě OSN podpořilo 122 států. Mocnosti, které disponují nukleárními zbraněmi, ale také například Česká republika, však jednání bojkotovaly. Jaderné mocnosti poukazují na to, že cíle lze dosáhnout i v rámci mezinárodní smlouvy o nešíření jaderných zbraní.

Dohoda, kterou ještě čekají ratifikační procesy v jednotlivých státech, tak je chápána spíše jako symbolická součást diplomatického tlaku na celosvětové nukleární odzbrojení. Také předsedkyně Nobelova výboru dnes vyzvala jaderné mocnosti, aby zahájily "vážná jednání" o odstranění svého arzenálu.

Pozornost se letos soustřeďuje na jadernou otázku také vzhledem ke stávajícímu napětí mezi Spojenými státy a Severní Koreou po šestém severokorejském nukleárním testu.

"Žijeme ve světě, v němž je riziko použití jaderných zbraní největší za dlouhou dobu," varovala Reissová-Andersenová. "Některé země modernizují své jaderné arzenály a nebezpečí, že jaderné zbraně si opatří další země, je reálné, jak ukazuje Severní Korea," upozornila.

Reissová-Andersenová prohlásila, že "svou inspirující a novátorskou podporou jednání OSN o dohodě zakazující jaderné zbraně sehrála ICAN důležitou roli v uskutečňování něčeho, co se v dnešní době rovná mezinárodnímu mírovému kongresu".

Mezi dalšími spolufavority na získání Nobelovy ceny za mír letos figurovali papež František, dobrovolní záchranáři v Sýrii přezdívaní Bílé helmy nebo Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Letos bylo na Nobelovu cenu za mír nominováno 318 kandidátů, mezi nimiž bylo 215 jednotlivců a 103 organizací. Šlo o druhý nejvyšší počet nominovaných v historii; nejvíce, 376, bylo navrženo loni.

Loni Nobelovu cenu za mír dostal kolumbijský prezident Juan Manuel Santos za to, že dojednal mírovou dohodu s levicovými povstalci z hnutí Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC).

Organizaci ICAN podporují dalajlama, či Yoko Ono

- ICAN je mezinárodní kampaň, která se zaměřuje na dodržování a plné zavedení Smlouvy o zákazu jaderných zbraní (NWBT). Letos se i zasloužila o její vznik.

- Organizace vznikla v roce 2007 v Melbourne a dnes má 468 partnerských organizací ve 101 zemích. Ústředí má v Ženevě a v jejím čele stojí Beatrice Fihnová.

- ICAN se snaží poukazovat na humanitární hrozby, které představují jaderné zbraně, obrátit pozornost k jejich ničivé síle a katastrofálním účinkům na zdraví obyvatel a na životní prostředí, dále na skutečnost, že zasahují vše bez rozdílu, na ochromující účinek případné exploze na lékařskou infrastrukturu, stejně jako na dlouhotrvající účinky radiace na okolní prostředí.

- Zakladatelé organizace ICAN se inspirovali úspěšnou prací Mezinárodní kampaně za zákaz nášlapných min (ICBL), která sehrála rozhodující roli v jednáních o Mezinárodní smlouvě o zákazu a používání nášlapných min z roku 1997. V témže roce ICBL a její předsedkyně Jody Williamsová také získaly Nobelovu cenu za mír.

- Návrh na zřízení organizace ICAN podalo v září 2006 Mezinárodní hnutí lékařů za odvrácení jaderné války (IPPNW), rovněž oceněné Nobelovou cenou za mír z roku 1985, na svém kongresu v Helsinkách.

- Oficiálně bylo založení organizace vyhlášeno 23. dubna 2007 v Melbourne, když se podařilo získat finance na její provoz, a dále 30. dubna 2007 ve Vídni na setkání účastnických států Smlouvy o nešíření jaderných zbraní (NPT). Poté se začaly v desítkách zemí po celém světě organizovat národní kampaně ICAN.

- Největším úspěchem této organizace je již zmíněná Smlouva o zákazu jaderných zbraní (NWBT), kterou letos v červenci na půdě OSN podpořilo 122 států. Tato smlouva je chápána jako součást diplomatického tlaku na celosvětové nukleární odzbrojení. Začne platit, jakmile ji ratifikuje nejméně 50 zemí.

- Aktivisté ICAN reagují i na aktuální dění, nedávno například protestovali v Berlíně před americkou ambasádou proti vyhrocení vztahů mezi USA a Severní Koreou a z toho vyplývajícího jaderného ohrožení.

- Organizaci ICAN také vyslovují podporu některé významné osobnosti, například držitelé Nobelovy ceny za mír - jihoafrický aktivista Desmond Tutu a tibetský duchovní vůdce dalajlama - a dále americká aktivistka Jody Williamsová, americký jazzový pianista a skladatel Herbie Hancock, kriketový hráč Ian Chappell, američtí herci Martin Sheen a Michael Douglas a japonská umělkyně Yoko Ono.

- V listopadu 2012 ocenil generální tajemník OSN Pan Ki-mun ICAN "za to, že pracuje s takovým odhodláním a vynalézavostí na dosažení našeho společného cíle - světa bez jaderných zbraní."