Kandidáti vyhlížejí čísla o stavu ekonomiky, zvláště z trhu práce

Mitt Romney, Barack Obama

Mitt Romney, Barack Obama Zdroj: ctk

Nezaměstnaní prý letos rozhodnou americké prezidentské volby. Přesněji řečeno statistiky o jejich počtu. Řada komentátorů ve Spojených státech tvrdí, že dobrá čísla z trhu práce nahrají Baracku Obamovi a naopak otupí hroty kritiky Mitta Romneyho, který prezidenta obviňuje, že ekonomiku řídí špatně. Zářijová čísla, která ukázala klesající míru nezaměstnanosti, zatím pomáhají Obamovi.

Všichni proto budou bedlivě vyhlížet poslední předvolební zprávu o trhu práce, kterou ministerstvo práce zveřejní 2. listopadu, pět dnů před dnem D. Očekávání budou velká i proto, že pro Američany je právě nezaměstnanost druhé nejpalčivější téma současnosti, hned po rostoucích nákladech na zdravotní péči.

Kdo to umí vyřešit lépeKdo to umí vyřešit lépe | E15

Ekonomika vévodí prezidentským debatám i předvolební kampani. Obama i Romney chtějí ekonomickými argumenty získat přízeň dosud nerozhodnutých voličů. Každý hlas bude důležitý, protože se čeká, že letošní souboj bude velmi těsný. Naznačuje to hodnocení Obamy mezi demokraty a republikány.

Zatímco demokraté v 90 procentech Obamu chválí, stejně smýšlí jen každý desátý republikán. S takto tvrdě rozděleným hodnocením šel do obhajoby prezidentského křesla v posledních 60 letech jen George W. Bush, jehož obhajoba v roce 2004 byla těsná, upozorňuje výzkumný institut Gallup.

Kdo volí podle ekonomiky

Jenže jak do tohoto souboje nakonec promluví čísla o stavu ekonomiky, není zase až tak zřejmé. Politologové, kteří v Americe volby hodnotí a propočítávají ze všech stran, se neshodnou, jakou roli vlastně ekonomika při volbách hraje. Dlouho se mělo za to, že podle voličů je obhajující prezident zodpovědný za stav ekonomiky, a proto se u uren rozhodují podle toho, zda jsou s vývojem hospodářství a vlastní finanční situací za poslední rok spokojeni. Voličům je přitom jedno, zda se prezident mohl v minulých čtyřech letech opřít o stranickou většinu v Kongresu, nebo mu házel klacky pod nohy parlament ovládaný opozicí.

Jiné studie ale upozorňují, že takto jednoduše volič neuvažuje. Politologové Thomas Rudolph a Tobin Grant tvrdí, že pokud by k vítězství stačila spokojenost voličů se stapovědnost vem ekonomiky, demokrat Al Gore by v roce 2000 nemohl prohrát. Jenže tenkrát vyhrál republikán Bush mladší. Až pozdější průzkumy ukázaly, že prezident je zodpovědný za stav ekonomiky jen podle čtvrtiny Američanů.

Více než třetina soudí, že za kondici hospodářství mohou podnikatelé, necelá pětina přisuzuje hlavní zodtéma Kongresu a centrální bance. V prezidentských volbách se proto podle stavu ekonomiky rozhodují jen ti, kteří v prezidentovi nevidí jen vrchního velitele, ale také generálního ředitele Ameriky.

Jaká čísla voliče zajímají

Ve státech, které nakonec o výsledku voleb rozhodnou, bylo ještě v září 22 procent voličů, kteří neměli jasný názor, komu dají hlas. Jestli bude letos platit pravidlo o tom, že podle ekonomiky volí jen čtvrtina z nich, půjde o pět procent hlasů. Politologové se také přou, jaká čísla jsou pro tyto voliče důležitá. Zda je zajímá jen růst HDP, inflace, nezaměstnanost nebo stav peněženek. Kanaďan Richard Nadeau a Američan Michael Lewis-Beck tvrdí, že nejlépe se jejich hlasování dá předpovědět podle toho, zda hodnotí stav ekonomiky v posledním půlroce jako horší, nebo lepší. V takovém případě by měl na tom být lépe Obama. Index spotřebitelské důvěry, který sestavuje University of Michigan, se nyní dostal na nejvyšší hodnoty od léta 2007.

Robert Erikson a Christopher Wiezien spočítali, že nejlepší výsledky dává předpověď podle předstihových indikátorů, které publikuje organizace Conference Board, a aktuálních průzkumů. Listopadové klání by podle jejich propočtů ze začátku září mělo vyznít pro Obamu v poměru 52,6 ku 47,4 procenta hlasů. V modelech jejich kolegů, kteří kladli větší důraz na stav trhu práce nebo rodinné finance voličů, má zatím navrch Romney.

Čtěte také:

Ve druhé, ostřejší debatě prezidentských kandidátů útočil Obama

Plány na uzdravení veřejných financí USA sráží politická realita

Americké firmy svým zaměstnancům vnucují Romneyho

Do voleb zbývají více než dva týdny. Za tu dobu se médii prožene ještě řada statistických čísel, která upřesní, jak si americká ekonomika stojí. Politologové se shodnou na jednom, tentokrát budou hrát nejspíš přece jen větší roli než v minulých volbách. Tehdy finanční krizi do značné míry přehlušil fakt, že do boje o Bílý dům vstoupil první černoch v historii, který sliboval velké změny.

Intrade favorizuje ObamuIntrade favorizuje Obamu | E15

Intrade favorizuje Obamu

Mitt Romney cena kontraktu v dolarech 3,42 týdenní změna -8,8 % Intrade.com je prediktivní finanční trh, na kterém je možné sázet, že nastane určitá událost, například že prezidentské volby vyhraje Barack Obama, nebo Mitt Romney. Jde tak o alternativu ke klasickým předvolebním průzkumům. Čím vyšší je cena kontraktu v hodnotě 10 dolarů, tím vyšší je důvěra investorů, že kandidát vyhraje. Kdo koupí dnes kontrakt na Obamu za 6,57 dolaru, bude mít v případě Obamova vítězství zisk 3,43 dolaru na jeden kontrakt. Když kandidát prohraje, nevydělá nic.