Katalánští politici nevzdávají boj za nezávislost

V Barceloně 11. března demonstrovalo 45 tisíc lidí za nezávislost Katalánska

V Barceloně 11. března demonstrovalo 45 tisíc lidí za nezávislost Katalánska Zdroj: Reuters

Současný španělský premiér Sánchez je přístupnější dialogu, radikálové však žádný pokrok nevidí.

Katalánci si o víkendu připomněli výročí nezdařeného pokusu o vyhlášení nezávislosti. Rok po něm někdejší separatističtí lídři stále čekají na soud a region zůstává v otázce odtržení od zbytku Španělska rozdělený.

„Rok, který nás odděluje od toho historického data, se nevyvíjel tak, jak jsme chtěli. Ale není možné se ohlížet zpátky,“ uvedl v sobotu katalánský premiér Quim Torra. Výročí využil k tomu, aby společně se svým předchůdcem Carlesem Puigdemontem spustil platformu Národní žádost o republiku. Politici doufají, že v jejím rámci sjednotí všechny strany usilující o nezávislost.

To však zřejmě nebude snadné, jelikož bouřlivý rok a sedm měsíců přímé správy z Madridu spíše rozdělilo separatistické strany v názoru, jak nyní postupovat. Stoupenci Puigdemonta, jenž se před stíháním za revoltu ukrývá v Belgii, zůstávají radikální. Republikánská levice Katalánska (ERC) však připouští, že jednostranné kroky k ničemu nevedou a snaží se o pragmatičtější přístup. V první řadě chce pro myšlenku získat jasnou většinu obyvatel oblasti. Podle průzkumů jsou totiž Katalánci v otázce samostatnosti stále rozděleni na dvě zhruba stejně velké skupiny.

Umírněným nahrává skutečnost, že nynější španělský premiér Pedro Sánchez je přístupnější dialogu než jeho předchůdce Mariano Rajoy. "Je to jako když vám na druhé straně tenisového kurtu najednou začne vracet míče hráč místo zdi," řekl AFP politolog z Autonomní univerzity v Barceloně Gabriel Colomé. Puigdemont a Torra ale v pátečním článku pro týdeník Newsweek tvrdí, že z Madridu stále nepřicházejí konkrétní návrhy k řešení situace a král Felipe VI. je vůči Katalánsku tak zaujatý, že nemůže být ve sporu rozhodčím. Volají proto po mezinárodní mediaci.

Podle některých názorů přispívá k udržování separatistických nálad v regionu připravovaný proces s osmnácti odbojnými katalánskými lídry. Minulý týden skončila jeho vyšetřovací fáze, začátek soudu se očekává počátkem příštího roku. "Může to přijít ze dne na den jako pád berlínské zdi," věří podle serveru The Local nadále v realizaci katalánské nezávislosti bývalý starosta městečka Arenys de Munt Josep Manel Ximenis.

 

Zatímco politické vášně v regionu neutichají, byznys se uklidnil. Před rokem se mnohé společnosti bály, že by se bohatý region mohl oddělit nejen od Španělska, ale zůstat i mimo Evropskou unii. Některé v obavě přesouvaly svá ředitelství jinam a banky hleděly na to, jak jejich klienti převádějí své finance ke konkurenci v jiných regionech země. Nyní podnikatelé hovoří o tom, že se obavy z negativních důsledků událostí nenaplnily.

"Kolem politiky je hodně humbuku, ale všichni, obzvláště média, zveličují její dopady na reálný svět," uvedl podle The Financial Times nejmenovaný šéf velké místní průmyslové firmy. Obavy z budoucnosti zjevně nemají ani významné zahraniční společnosti jako Microsoft, Siemens či Amazon, které letos v Barceloně investovaly.