Kde se skrývá Kaddáfí? Spekuluje se o rozsáhlé síti podzemních tunelů

Muammar Kaddáfí

Muammar Kaddáfí Zdroj: reuters

Povstalci v úterý dobyli hlavní sídlo Muammara Kaddáfího v Tripolisu. Boje v libyjské metropoli ale pokračují. Stále není jasné, kde se Kaddáfí skrývá. Zmiňuje se údajný rozsáhlý systém podzemních tunelů pod městem. Dlouholetý libyjský vůdce se z neznámého místa v noci ozval s poselstvím národu, v němž ústup svých stoupenců z opevněné rezidence označil za "taktický krok". "V boji proti agresorům existuje jen vítězství nebo smrt," dodal Kaddáfí.

Libyjští rebelové v úterý vnikli do Kaddáfího opevněného areálu a začali ničit symboly skoro 42 let trvajícího režimu. Z někdejšího Kaddáfího sídla odnášeli hromady zbraní. Srazili mimo sochu Kaddáfího a urazili jí hlavu. Místo Kaddáfího pobytu ale stále není známo a podle korespondenta BBC se mnoho obyvatel Tripolisu zdráhá oslavovat, dokud vůdce není dopaden.

Muammar Kaddáfí má mnoho míst, kde se může ukrýt, upozornila agentura AP. Například v podzemních objektech. O Báb al-Azízíji se ví, že je v ní bunkr, který pro Kaddáfího navrhli západoněmečtí inženýři k tomu, aby vydržel velký útok. Podle některých bývalých činitelů tento komplex s odlehlými částmi Tripolisu spojují dlouhé tunely, které vytváří ukrytou síť, jež by mohla být rychlou únikovou cestou.

„V Tripolisu je spousta krysích děr. Hledáme ho v takových dírách,“ řekl mluvčí povstaleckých oddílů Ahmad Bání.

Tunely vidělo jen několik lidí a není jisté, zda existují. Toto údajné „podzemní město“ ale odpovídá pověsti, kterou Kaddáfí vytvářel a která coby směsice lstí, klepů a mýtu vyvolávala nejistotu mezi Libyjci a zmatení mezi jeho oponenty.

Poničená socha Kaddáfího sochy v jeho dobyté rezidenciPoničená socha Kaddáfího sochy v jeho dobyté rezidenciPoničená socha Kaddáfího sochy v jeho dobyté rezidenci

Kaddáfí: Jen vítězství nebo smrt

Dokud je Kaddáfí na útěku, může udeřit. Prorežimní jednotky zůstávají na předměstí Tripolisu a mohou kdykoli zasáhnout, tvrdí povstalci. Není známo ani místo pobytu dvou Kaddáfího synů Chámise a Mutasima, kteří velí elitním komandům.

Ve zvukovém záznamu Kaddáfího slov odvysílaném kuvajtskou televizí Al-Raj plukovník prohlásil, že obyvatelé Tripolisu musí vyčistit metropoli od povstalců. Mluvčí libyjské vlády Músá Ibráhím poskytl v noci na dnešek telefonický rozhovor rozhlasové stanici vysílající v Tripolisu, v němž uvedl, že Kaddáfího vláda může klást odpor měsíce, ne-li roky.

Intenzivní boje v Tripolisu zuří od pondělí. Ohniska odporu, o nichž se ví, se podle BBC nacházejí ve dvou čtvrtích a nedaleko hotelu Rixos, kde v obležení provládních jednotek zůstává třicítka zahraničních novinářů. Na to, až budou budovu moci opustit, čekají už čtyři dny od zahájení útoku na Tripolis.

Nad ránem se ve městě ozvaly dvě silné exploze a nejmenovaný činitel NATO dnes podle AP řekl, že alianční letouny v noci nedaleko Tripolisu pokračovaly v úderech.

ilustrační fotoilustrační foto | CTK/AP/Sergey Ponomarev

Boje pokračují i ve vnitrozemí, Kaddáfí by se prý tudy mohl pokusit o útěk

V rukou Kaddáfího zůstávají také dvě velká města: pobřežní Syrta ležící východně od Tripolisu a Sabhá nacházející se hluboko v poušti asi 650 kilometrů jižně od Tripolisu. I tam pokračují ozbrojené srážky povstalců s vojáky věrnými Kaddáfímu. Ze Syrty dokonce vládní vojska odpálila několik raket směrem k Misurátě ovládané povstalci.

V Sabhá se nachází početné vojenské síly a základna armádního letectva a kdyby se do ní Kaddáfí dostal, představovala by pro něj možnost snadného úniku pouští do sousedního Nigeru nebo do Čadu. Podle mluvčího Báního je možné, že Kaddáfí je v Sabhá, i když „je to jen jedna z mnoha možností“.

Vládní vojska nesložila zbraně ani v některých dalších částech země. Podle televize Al-Džazíra vojáci hájící Kaddáfího režim ostřelují z těžkých zbraní město Zuára ležící asi 120 kilometrů západně od Tripolisu a 60 kilometrů od tuniských hranic. Síly věrné Kaddáfímu s nasazením tanků a raket údajně útočí i na město Adžalát západně od libyjské metropole.