Kdo jsou v Sýrii teroristé? Lavrov chce před dalším jednáním jasné vymezení

Syrští vojáci,

Syrští vojáci, Zdroj: ctk/ap

Rusko žádá, aby bylo před novým kolem jednání o syrské krizi jasně stanoveno, které skupiny jsou teroristické a které patří k opozici. Na setkání se zvláštním zmocněncem OSN Staffanem de Misturou to řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. O Sýrii jednali minulý týden ve Vídni zástupci 17 států včetně spojenců Damašku, tedy Ruska a Íránu.

O dalším postupu se dnes radil Lavrov s de Misturou. Syrská opozice by měla podle ministra sestavit jednu delegaci, která by se zúčastnila dialogu se syrskou vládou.

De Mistura řekl, že OSN je připravena okamžitě tento dialog zahájit v Ženevě v režimu čtyř pracovních skupin. O zprostředkování těchto rozhovorů se OSN pokusila v minulosti už dvakrát, ale bez úspěchu. Obě syrské strany se tehdy rozešly rychle kvůli sporům o to, zda má prezident Bašár Asad právo zůstat u moci.

Americká diplomatka Anne Pattersonová, která je odbornicí na Blízký východ, dnes na slyšení ve Sněmovně reprezentantů řekla, že 85 až 90 procent ruských leteckých úderů v Sýrii dosud zasáhlo umírněnou syrskou opozici. Rusko tvrdí, že jeho nálety jsou namířeny na cíle Islámského státu; podle Washingtonu jich většina cílí na jiné opoziční povstalce.

Také dnes podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) ruské letouny podnikly několik náletů v provincii Idlib na severozápadě Sýrie, kde od září platí místní příměří mezi znesvářenými stranami.

Cílem vídeňských rozhovorů je dosáhnout příměří a ustavit přechodnou syrskou vládu, která zemi dovede k volbám

Lavrov dnes prohlásil, že Rusko podporuje de Misturovo úsilí přispět k řešení krize. Vracel se ale k vídeňským jednáním, která by měla pokračovat do několika týdnů. Minulý týden na nich nebyli zástupci syrské vlády ani jejích oponentů. Lavrov do Vídně minulý týden přinesl seznam opozičních skupin, které by měly být podle Ruska do jednání zapojeny.

Podobný seznam připravila také Saúdská Arábie. Dnes Lavrov řekl, že je nezbytné si vyjasnit, které ze skupin by měly být přizvány k rozhovorům. Kromě toho je třeba identifikovat extremistické formace, na něž by se nevztahovalo případné ujednání o příměří.

Cílem vídeňských rozhovorů je dosáhnout příměří a ustavit přechodnou syrskou vládu, která zemi dovede k volbám. Nepřehledná situace na bojišti ale vyjednání o klidu zbraní značně komplikuje.

O vídeňských rozhovorech jednali dnes telefonicky také prezidenti Ruska a Turecka Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan. Turecko poslalo na vídeňská jednání svého ministra zahraničí a Putin s Erdoganem se dnes dohodli, že se sejdou na okraj summitu skupiny zemí G20, který se bude konat 16. listopadu v Turecku. Ankara patří na rozdíl od Moskvy k odpůrcům Asada, avšak Erdogan podle ruských médií Putinovi řekl, že je připraven o Sýrii s Ruskem jednat.