Kerry oznámil první výsledky analýzy: V Sýrii zabíjel sarin

Americký ministr zahraničí John Kerry

Americký ministr zahraničí John Kerry Zdroj: reuters

USA potvrdily z odebraných vzorků použití sarinu při nasazení chemických zbraní. Prohlásil to ministr zahraničí John Kerry s tím, že jde o důležitý posun v posledních 24 hodinách. Americký prezident Barack Obama prozatím nerozhodl o vojenské odpovědi v Sýrii a k překvapení svých poradců požádal o souhlas Kongres.

Generální tajemník OSN Pan Ki-Mun Obamův krok podpořil. Oceňuje snahu amerického prezidenta o širší zahraniční shodu. Naopak syrská opozice vyjádřila zklamání. Obamův postoj prý výrazně naděje na porážku syrského režimu. Kritikou nešetřil ani provládní list As-Saura, který označil Obamovo zaváhání za porážku.

Obyvatelé Sýrie se přesto připravují na možnost, že na jejich zemi Západ skutečně udeří. Lékaři na předměstí Damašku si podle Reuters chystají zásoby atropinu a kyslíku, které používají při ošetřování obětí chemických útoků. „Obáváme se dalšího útoku chemickými zbraněmi, pokud zahraniční mocnosti provedou úder,“ řekl Reuters jeden z lékařů na předměstí syrské metropole ovládaném rebely.

Nehorázný nesmysl, kritizuje Putin americká obvinění vůči Damašku

Ruský prezident Vladimir Putin dnes označil americká obvinění Damašku z užití chemických zbraní za „nehorázný nesmysl“. Požádal, aby USA předložily důkazy pro svá tvrzení v Radě bezpečnosti OSN, jinak americké stanovisko neobstojí. Inspektoři OSN mezitím připravují závěrečnou zprávu. USA a Francie se shodly na odpovědnosti syrského režimu za útok. O reakci Západu se zatím jedná.

„Za situace, kdy syrská armáda (vládní vojska) je v ofenzivě, je nehoráznou hloupostí hovořit o tom, že syrská vláda použila chemické zbraně,“ prohlásil Putin před novináři a připomněl, že Damašek žádal prověření případů, kdy chemické zbraně použili povstalci, ale to se bohužel nestalo.

„Jsem přesvědčen, že nejde o nic více než o provokaci ze strany těch, kdo chtějí zatáhnout do syrského konfliktu další země a získat podporu od nejsilnějších účastníků mezinárodního života, především USA,“ řekl Putin.

Ruský prezident navrhl, aby se o situaci v Sýrii hovořilo na summitu G20, který se uskuteční koncem příštího týdne v Petrohradu.

Francie i USA: za chemickými zbraněmi stojí Asadův režim

Obama s Hollandem se shodli na tom, že mezinárodní společenství nemůže tolerovat použití chemických zbraní. Zároveň si přislíbili, že budou dál, jakožto „blízcí spojenci a přátelé“, pokračovat v konzultacích ohledně dalších kroků ohledně Sýrie a otázek vztahujících se k mezinárodní bezpečnosti. Elysejský palác vydal prohlášení, podle kterého vyzvali oba prezidenti mezinárodní společenství k „tvrdému vzkazu“ režimu prezidenta Bašára Asada.

Pokud neodpovíme na chemický útok, mezinárodní úmluvy nemají smysl, vzkázal Obama

Prezident Obama během pátečního brífinku zopakoval dřívější stanovisko USA, že považuje za nutné reagovat na použití chemických zbraní v Sýrii. Podle jeho slov se ale Spojené státy určitě nechystají zasahovat do probíhajícího konfliktu v blízkovýchodní zemi. Jak prohlásil, Rada bezpečnosti OSN se nedokázala jasně postavit k porušování mezinárodních úmluv v Sýrii.

Závěrečný report inspektorů OSN uvádí, že při útoku minulou středu zemřelo celkem 1429 lidí, třetina byly děti. Jak navíc uvedla agentura Reuters, během letošních bojů v Sýrii byly chemické zbraně použit údajně hned několikrát.

Damašek chce laboratorní testy vzorků půdy

Dle listu The New York Times je jedním z hlavních důkazů viny Asadova režimu odposlech telefonického rozhovoru představitelů syrské armády. Jeden z nich v něm prý řekl, že to vypadá, že měl útok vážnější následky, než bylo zamýšleno. „Vypadá to, že si myslel, že půjde o nějakou menší záležitost, ale že se to vymklo kontrole,“ citoval list nejmenovaný bezpečnostní zdroj.

Administrativa dle listu staví rozhodnutí potrestat syrský režim za chemický útok jednak na mezinárodní zásadě nepoužívat tyto zbraně a také na obraně amerických zájmů. V ohrožení jsou podle ní spojenci USA v regionu jako Turecko, Jordánsko a Izrael.

Sýrie už v reakci potvrdila, že s předběžnou zprávou inspektorů OSN se nespokojí. Damašek uzná podle státní televize pouze výsledky založené na laboratorním ověření odebraných vzorků.

Při chemickém útoku, který zatím nebyl stoprocentně potvrzen, zemřelo dle zdravotnických zdrojů přes 300 lidí. Syrská opozice hovořila původně o více než 1000 obětech. USA teď plánují akci, která má viníky potrestat. Jejich hlavním spojencem měla být Británie, avšak její parlament se ve čtvrtek vyslovil proti britské účasti.

Vojensky se stále chtějí zúčastnit Francie a Turecko. Jak napsala agentura AFP, syrská krize a negativní postoj Britů vytvořil nečekanou koalici USA-Francie.