Kerry: Útoky působí islamistům škody

Americký ministr zahraničí John Kerry

Americký ministr zahraničí John Kerry Zdroj: CTK

Damašek a Washington se neshodují v hodnocení účinku leteckých úderů proti Islámskému státu (IS). Zatímco šéf americké diplomacie John Kerry tvrdí, že organizaci způsobily citelné škody, podle prezidenta Bašára Asada na syrském bojišti situaci nezvrátily.

„Na tisíc koaličních náletů snížilo vedoucí postavení IS a způsobilo škodu jeho logistickým a operačním kapacitám,“ prohlásil Kerry na konferenci spojenců v Bruselu. Podotkl, že irácké vládní jednotky znovu získaly území v okolí Mosulu a Tikrítu. Připustil však, že tažení proti IS může trvat roky. Koalice v něm podle něj bude pokračovat tak dlouho, jak bude nutné. „Není pravda, že útoky pomáhají. Terorismus nemůžete ukončit leteckými údery. Nezbytní jsou pozemní vojáci, kteří znají zemi a mohou rychle reagovat,“ vzkázal Asad.

Bagdád včera sdělil, že chce požádat Severoatlantickou alinaci o pomoc s výcvikem vládních jednotek. Mluvčí NATO uvedla, že aliance žádost posoudí, až ji oficiálně obdrží.

Zapojení Íránu?

Spojené státy jsou přesvědčeny, že se v boji proti IS v Iráku stále více angažuje Írán a v posledních dnech tam podnikl letecké útoky na cíle organizace. Teherán to však popírá. Obě země pak svorně tvrdí, že spolu nijak vojensky nespolupracují v boji proti džihádistům.

Irák podporuje šíitské irácké milice, poskytl Bagdádu vojenské poradce i letouny Su-25. Média spekulovala i o tom, že by se mohl podílet na aktivitách koalice proti IS. Objevily se dokonce zprávy o podobných zmínkách v dopise amerického prezidenta Baracka Obamy ajatolláhovi Alímu Chameneímu. Washington však tyto úvahy vždy vyvracel. Komentátoři si nyní kladou otázku, je-li možné, aby dvě země prováděly v Iráku letecké útoky bez alespoň částečné koordinace, aniž by došlo k nějakému incidentu.

Některé státy by patrně proti zapojení Íránu v principu nebyly. Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek včera novinářům řekl, že by spojenci v takto složité situaci měli uvažovat o komunikaci nejen s Teheránem, ale také s Asadem.