KLDR prý stahuje své studenty ze zahraničí, obává se dalších útěků

Bývalí vůdci KLDR Kim Ir-sen (vlevo) a Kim Il-Čong

Bývalí vůdci KLDR Kim Ir-sen (vlevo) a Kim Il-Čong Zdroj: CC BY 2.0 via Wikimedia Commons: Jose Fernandes Jr.

Severní Korea údajně začala stahovat své studenty ze zahraničí. Informoval o tom deník The Daily Telegraph, podle kterého se KLDR s největší pravděpodobností obává dalších útěků svých občanů do Jižní Koreje. Rozhlasová stanice Radio Free Asia uvedla, že mezi studenty, kteří byli povoláni zpět do vlasti, je i 20 severokorejských žáků univerzity v čínském městě Tan-tung.

Počátkem dubna uprchlo do Jižní Koreje 13 severokorejských zaměstnanců restaurace zřízené Pchjongjangem v Číně. KLDR tento incident označila za „únos“, za nímž stojí Soul. V prohlášení, které zveřejnila severokorejská tisková agentura KCNA, Ústřední výbor Demokratického svazu žen obvinil jihokorejskou vládu z „teroristického činu“ a „děsivého únosu skupiny Severokorejců“.

„Tvrzení Soulu, že tato skupina uprchla z vlastní vůle, nedává žádný smysl, protože Jižní Korea je zemí považovanou za skutečné peklo na zemi,“ dodává se v prohlášení.

Odvetná akce

Podle dnešního vyjádření Pchjongjang po Soulu požaduje, aby umožnil osobní setkání zaměstnanců restaurace s jejich příbuznými z KLDR. Pokud to Jižní Korea dovolí, chce Severní Korea vyslat rodiče údajných uprchlíků na společnou hranici obou Korejí nebo do Soulu.

„Přejeme si, aby se dcery mohly sejít se svými rodiči a vysvětlit svůj postoj,“ uvedla severokorejská prezidentská kancelář. Jestliže toto Soul neumožní, hrozí KLDR „silnou odvetnou akcí“.

Sedm žen, které pracovaly ve stejné restauraci jako uprchlíci a vrátily se do Pchjongjangu, poskytly tento týden rozhovor televizi CNN. Tvrdí v něm, že jejich bývalí kolegové byli do Jižní Koreje podvodně vylákáni. „Nikdy bychom neopustily naše rodiče, naši zemi a vůdce Kim Čong-una,“ prohlásila číšnice Han Jun-hui. „Nikdo z nás by to neudělal.“

Peking umožnil útěk

Jihokorejské úřady k incidentu uvedly, že severokorejští uprchlíci z restaurace v čínském městě Ning-po v severovýchodní provincii Če-ťiang „po jisté době života v cizině přestali důvěřovat severokorejské propagandě“. Soul je prý přijal „z humanitárních důvodů“. Čína později oznámila, že Severokorejci měli k opuštění čínského území platné dokumenty.

V minulosti Čína Severokorejce, kteří se pokoušeli přes její území utéci do Jižní Koreje, důsledně vracela Pchjongjangu. Tentokrát podle všeho ale Peking, který je nejbližším politickým a obchodním spojencem Severní Koreje, útěk umožnil.

Mnozí analytici se podle CNN domnívají, že postup Číny je známkou stupňujícího se napětí mezi Pchjongjangem a Pekingem kvůli severokorejským raketovým a jaderným testům.

Od konce korejské války v roce 1953 uprchlo z komunistického severu do Jižní Koreje podle jihokorejského ministerstva pro sjednocení více než 29 tisíc obyvatel, většina z nich před politickým útlakem a před hladem.