KLDR zastaví jaderný program. Výměnou za potraviny

Kim Čong-un

Kim Čong-un Zdroj: profimedia.cz

Ze snímku Kim Čong-una při prohlídce armádní kuchyně by se mohlo zdát, že Severní Korea má jídla dostatek. Ve skutečnosti ale země čelí vleklé potravinové krizi
Ještě na podzim se Kim Čong-un účastnil vojenské přehlídky po boku svého otce
V půli prosince ale Kim Čong-il zemřel a jeho syn zaujal místo v čele země
Stal se tak třetím severokorejským vůdcem z dynastie Kimů (zleva Kim Ir-sen, Kim Čong-il, Kim Čong-un)
Armáda je páteří Kimovy moci
10
Fotogalerie
Severní Korea souhlasí se zastavením obohacování uranu, jaderných testu a s moratoriem raketové zkoušky. Oznámily to vláda USA a severokorejská státní agentura KCNA.

KLDR zároveň do země vpustí inspektory z Mezinárodní agentury pro atomovou energii, kteří budou dohlížet na dodržování moratoria. Výměnou za to dostane Severní Korea od USA 240 tisíc tun potravinové pomoci. Pokud to bude třeba, může v budoucnu dostat i více.

KCNA uvedla, že Pchjongjang se rozhodl v reakci na žádost USA, aby tak dal najevo snahu o „udržení pozitivní atmosféry“. Obě země obnovily rozhovory minulý týden. První vzájemné setkání od smrti vůdce Kim Čong-ila a nástupu jeho nejmladšího syna Kim Čong-una k moci se odehrálo v Pekingu.

Dohodu již ocenily Jižní Korea a Japonsko. Podle Soulu představuje dobrý základ pro budoucí vyjednávání.

Američané nicméně poukazují na další sporné body. „Spojené státy mají stále hluboké obavy o chování Severní Korey v řadě oblastí, dnešní oznámení je ale přesto důležitým, i když omezeným pokrokem v některých z nich,“ uvedla americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Washington dodal, že chce dále usilovat o vylepšení vzájemných vztahů.

Ze snímku Kim Čong-una při prohlídce armádní kuchyně by se mohlo zdát, že Severní Korea má jídla dostatek. Ve skutečnosti ale země čelí vleklé potravinové kriziZe snímku Kim Čong-una při prohlídce armádní kuchyně by se mohlo zdát, že Severní Korea má jídla dostatek. Ve skutečnosti ale země čelí vleklé potravinové krizi | profimedia.cz

Před přílišným optimismem varují i analytici, kteří odkazují na zkušenosti z minulosti. Pchjongjang totiž už jednou svůj nukleární program za potraviny vyměnil. Dohodu z roku 2005 ale opakovaně v letech 2006 a 2009 porušoval.

K jednacímu stolu se Severní Korea vrátila loni v létě. AP dodala, že Washington a Pchjongjang byly blízko smíru již loni v prosinci, dohodu ale zhatilo úmrtí Kim Čing-ila.