KLDR zřejmě odpálila další raketu, zřejmě kvůli manévrům na jihu

KLDR

KLDR Zdroj: ctk/ap

Severní Korea odpálila do moře u východního pobřeží Korejského poloostrova další raketu krátkého doletu. Podle nejmenovaného jihokorejského činitele, na kterého se odvolává agentura Jonhap, mohlo jít o balistickou střelu. KLDR test uskutečnila jen pár hodin poté, co se americký a čínský prezident dohodli na spolupráci s cílem předejít dalším severokorejským raketovým a jaderným zkouškám. Jižní Korea také obvinila svého severního souseda, že ruší její signály GPS.

Severokorejský vyslanec při OSN So Se-pchjong dnes prohlásil, že Pchjongjang bude pokračovat ve svém jaderném a raketovém programu navzdory protestům Spojených států a jejich spojenců. Na rozděleném Korejském poloostrově podle něj nyní vládne „stav podobný válce“. So rovněž odsoudil probíhající rozsáhlé americko-jihokorejské vojenské manévry, jejichž cílem je podle něj „stětí nejvyššího vedení KLDR“.

Čínský prezident Si Ťin-pching zdůraznil, že je klíčové, aby všechny zainteresované strany „zcela a přísně“ dodržovaly nové sankce, které Rada bezpečnosti OSN uvalila na KLDR. „Všechny strany by se rovněž měly vyvarovat prohlášení a činů, které mohou dál stupňovat napětí na Korejském poloostrově,“ konstatoval prezident Číny, která je nejbližším spojencem severokorejského režimu.

Americký prezident Barack Obama prohlásil, že s čínským prezidentem hledají způsoby, „jak zabránit akcím, jako jsou jaderné a raketové testy, které stupňují napětí a porušují mezinárodní závazky“.

Nezvyklý pozemní test

Nedlouho po setkání obou činitelů ve Washingtonu na okraj summitu o jaderné bezpečnosti ale KLDR testovala další raketu krátkého doletu. Střela byla odpálena z oblasti nedaleko východního pobřeží KLDR a dopadla do vzdálenosti asi 100 kilometrů, uvedl představitel jihokorejské armády. Konkrétní druh střely se prý armáda snaží určit.

KLDR v posledních týdnech testovala sérii střel krátkého doletu. Podle analytiků jde o reakci na probíhající americko-jihokorejské vojenské manévry a na sankce, které Rada bezpečnosti OSN uvalila na Severní Koreu za její čtvrtou jadernou zkoušku provedenou v lednu.

Střela krátkého doletu vypálená v úterý dopadla na pevninu, což vyvolalo spekulace, že Pchjongjang mohl použít pozemní terč k testování přesnosti svých zbraní. Předchozí severokorejské střely mířily převážnou většinou do moře.

Soul si stěžuje na rušení GPS

Před setkáním s čínským prezidentem se Obama ve čtvrtek sešel také s japonským premiérem Šinzóem Abem a jihokorejskou prezidentkou Pak Kun-hje. Společně vyzvali Pchjongjang, aby provokace ukončil.

Jižní Korea rovněž obvinila svého severního souseda, že rádiovými vlnami ruší signály GPS na jihokorejském území. Soul to označil za provokaci. Žádné zásadní problémy ve vojenské, letecké ani námořní dopravě či v telekomunikačních systémech ale z Jižní Koreje hlášeny nebyly. Na potíže s navigací si však údajně stěžovaly posádky desítek rybářských člunů.