Klíčový spoluzakladatel Applu prodává za miliardu ranč v Kalifornii. S jezerem a přistávací dráhou

Mike Markkula prodává svůj ranč.

Mike Markkula prodává svůj ranč. Zdroj: Hall and Hall

Mike Markkula prodává svůj ranč.
Mike Markkula prodává svůj ranč.
Mike Markkula prodává svůj ranč.
Mike Markkula prodává svůj ranč.
Mike Markkula prodává svůj ranč.
22
Fotogalerie

V pořadí třetí pracovník a druhý ředitel Applu, Mike Markkula, prodává za 37,5 milionu dolarů (v přepočtu 920 milionů korun) svůj kalifornský ranč. Do Applu v počátcích investoval 250 tisíc dolarů, což mu vyneslo třetinový podíl ve společnosti. 

Markkula není tak znám jako Steve Jobs či Steve Wozniak, přesto k Applu pevně patří. Právě on firmě dodal financování v začátcích a také manažerské zkušenosti a vedení. Odešel z ní roku 1997 po více než dvou desetiletích působení. Jeho postava je zobrazena i ve filmech Piráti ze Silicon Valley a Jobs. 

Plným jménem Armas Clifford Markkula, známý však spíše jako Mike, vystudoval elektrické inženýrství na University of Southern California. Miliony dolarů vydělal na opcích, které získal jako manažer firem Fairchild Semiconductor a Intel. Jeho pradědeček pochází z Finska, do USA připlul v 19. století. 

Mike Markkula se Stevem JobsemMike Markkula se Stevem Jobsem|Digibarn

Steve Wozniak o něm před dvaceti lety v rozhovoru pro magazín Failure řekl: “Steve a já máme mnoho zásluh, ale více za náš úspěch pravděpodobně mohl Mike Markkula, a nikdy jste o něm neslyšeli”. Opět jej zmínil i v roce 2012 na byznysové přednášce v Austrálii. Pro tamní lokální noviny Perth Now Wozniak uvedl: “Mike Markkula byl ve skutečnosti ten jediný člověk, který z Applu udělal úspěšnou firmu.”

Mike Markkula prodává svůj ranč.Mike Markkula prodává svůj ranč.|Hall and Hall

Markkula aktuálně pozemek včetně luxusních nemovitostí prodává o 37 procent levněji oproti nabídce z roku 2013. Tehdy za ně chtěl necelých 60 milionů dolarů, o tři roky později pak už jen 45 milionů. I tak zajímavé zhodnocení ilustruje fakt, že s manželkou majetek pořizovali roku 1982 za osm milionů dolarů. 

Součástí nabídky je pozemek a na něm stojící hlavní obývací dům, budova pro návštěvy a pět dalších nemovitostí. Součástí je i soukromá přistávací dráha, heliport či privátní jezero. S velikostí 14 tisíc akrů se jedná o největší pozemek v nabídce realitní společnosti v regionu Carmel Valley. “Užili jsme si to. Milovali jsme to, ale je čas se posunout dál,” řekl Markkula roku 2016 deníku The Wall Street Journal. 

Mike Markkula prodává svůj ranč.Mike Markkula prodává svůj ranč.|Hall and Hall

Bill McDavid ze společnosti Hall and Hall, která pozemek a nemovitosti prodává, o něm uvedl: “Byla by to perfektní koupě pro někoho, kdo si užívá venkovní prostředí, pozorování zvířat ve volné přírodě, lov a jízdu na koních. Je to jedna z věcí, které pan Markkula na rančí miloval víc než cokoliv, tak trochu jako kovboj. A kromě toho, dá se tam chodit na dlouhé procházky, jezdit na čtyřkolkách nebo jen tak sedět na terase a užívat si výhled.”

Mike MarkkulaMike Markkula|USCViterbi