Konec občanské války? Syrská vláda chce s opozicí jednat o míru

Bašár Asad

Bašár Asad Zdroj: ctk

Syrská vláda je ochotná sejít se v Moskvě se zástupci opozice k jednání o ukončení syrské války. Oznámilo to syrské ministerstvo zahraničí. Dialog chce v lednu zprostředkovat Rusko. Podle původních zpráv z Ruska chce ale Moskva nejprve pozvat delegace obou stran odděleně. Kolem 20. ledna to mají být jako první zástupci syrské opozice a po nich představitelé vlády.

Syrské ministerstvo zahraničí v prohlášení uvedlo, že „Sýrie je připravená zúčastnit se předběžné a konzultační schůzky v Moskvě a jednat o návrzích na ukončení krize“. Syrské opoziční skupiny se mají v polovině ledna sejít v Káhiře. Budou mezi nimi i organizace, které Damašek toleruje. O zprostředkování mírových rozhovorů se jako první pokusila OSN, avšak obě kola, která se konala v Ženevě, ztroskotala na neústupnosti obou stran.

Boje v Sýrii začaly na jaře 2011. Zemřelo při nich na 200 tisíc lidí a miliony Syřanů prchly z domovů. Damašek označuje všechny oponenty za teroristy. Západ podporuje sekulární opozici, avšak neposkytl jí požadované zbraně. Důvodem je obava, že by se mohly dostat do rukou radikálů, kteří bojují také proti Damašku, ale jejichž cílem není demokratická Sýrie, nýbrž Sýrie spravovaná podle islámského práva.

Sýrie je připravená zúčastnit se předběžné a konzultační schůzky v Moskvě a jednat o návrzích na ukončení krize

Jedna z těchto radikálních organizací - Islámský stát (IS) - letos vyhlásila na severu Sýrie a také Iráku chalífát. Připojily se k ní tisíce bojovníků z ciziny; skupina dokáže prostřednictvím internetu oslovit lidi všude na světě.

V Indonésii v sobotu zatkli šest osob, které se chystaly odjet do Sýrie a připojit se k IS. Bylo mezi nimi podle policie desetileté děvče, nejstaršímu bylo 48 let. Zatčení pocházeli z Makassaru v provincii Jižní Sulawesi a chystali se odletět z Jakarty do Dauhá. Indonésie je nejlidnatější muslimská země. Má kolem 240 milionů obyvatel, z nichž 88 procent se hlásí k islámu. Naprostá většina z nich k sunnitskému, tedy k náboženství IS.