Konference OSN se v Japonsku zabývá dopadem přírodních pohrom

tajemník OSN Pan Ki-Mun

tajemník OSN Pan Ki-Mun Zdroj: ctk

Změny klimatu umocňují ohrožení stamilionů lidí, svět by měl daleko víc investovat do boje s živelními pohromami. V japonském Sendai to v projevu při zahájení pětidenní konference OSN o hospodářském dopadu přírodních katastrof řekl generální tajemník této světové organizace Pan Ki-mun.

Konference by měla schválit nový globální plán, jak snížit ohrožení Země klimatickými změnami a živelními pohromami. Úspěch jednání, jehož se účastní delegace ze 186 zemí, by podle Pan Ki-muna měl být „první zastávkou na cestě k udržitelnému rozvoji“. Česko na jednání zastupuje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Premiér hostitelské země Šinzó Abe na jednání oznámil, že Japonsko v příštích čtyřech letech uvolní čtyři miliardy dolarů (104 miliard korun) na pomoc obětem živelních pohrom. Tokio vyškolí na 40 tisíc odborníků a poskytne zájemcům své znalosti a technologie, řekl premiér. Podle údajů OSN Tokio na odvrácení následků přírodních pohrom přispívá ze všech států nejvíc.

V době jednání přicházely do konferenční síně zprávy o následcích ničivé bouře Pam, která v pátek zasáhla tichomořské souostroví Vanuatu. Prezident Vanuatu Baldwin Lonsdale požádal delegáty o poskytnutí pomoci, i když rozsah škod ostrovní úřady dosud neznají. „Pro miliony lidí v řadě světových regionů jsou témata vaší konference realitou,“ upozornil Lonsdale. Právě jejich potřebám by podle něj mělo být jednání věnováno.

Podle francouzského ministra zahraničí Laurenta Fabiuse by se konference měla zabývat hlavně následky klimatických změn a zároveň propracováním účinného systému varování. Obyvatelé nejvíce ohrožených zemí by podle Fabiuse měli mít přístup k systému včasného varování, například prostřednictvím krátkých textových zpráv.